Piacok: Egyelőre a várt félelmekhez képest Nancy Pelosi tajvani látogatása kevésbé agresszív fellépést váltott ki Kínától. A kereskedelemben azonban jöhetnek további szankciók Kína részéről. Peking egyes termékek esetében újabb importkorlátozást vezetett be, valamint néhány tajvani vállalattal szintén megtiltotta a kereskedelmet. A piacokon enyhe megnyugvást hoztak a hírek, a határidős indexek az Egyesült Államokban kisebb pluszban tartózkodnak. Napközben az európai piacok is kisebb pluszban tartózkodnak, és jól teljesít a magyar tőzsde is. Jelentése után a Richter több mint egy százalékos pluszban tartózkodik, de az OTP és a Mol árfolyama is jól teljesít. 

OPEC+: Minimálisnak mondható 100 ezer hordó/nap mennyiségnek megfelelő kitermelés emelésről döntött az OPEC+, ennek hatására pedig az olajárak felfele indultak el, jelenleg a Brent 101,7 dollár körül jár, míg a WTI 95,7 dollár körül. A napi 100 ezer hordós emelés szeptembertől így az előrejelzések alapján aligha fogja enyhíteni a szűkös kínálatot. A Goldman Sachs becslése alapján hozzávetőleges napi 2 millió hordó lehet a kínálati oldalon a hiány. Kérdés lehet, hogy az Egyesült Államok hogyan reagál az OPEC+ döntésére, a piacon egyelőre határozott irányt vettek felfele az olajárak. 

Forint: Javulást mutat a forint, így az EURHUF árfolyama ma délutánra már 395 forint alá is benézett, ezzel fontos szintektől távolodna a jegyzés. Az emelkedő trendvonal is letörésre került, továbbá az 50 napos mozgóátlagtól is egyre messzebb kerülne az árfolyam. A holnapi egyhetes betéti kamat kapcsán nem várnak emelést a jegybank részéről az elemzők.

Európai gazdaság: Az európai kiskereskedelmi forgalmi adat nem lett túl meggyőző, az elemzők átlagosan 1,7 százalékos visszaesést prognosztizáltak az Eurózónában, míg végül éves alapon 3,7 százalékos csökkenést láthatunk. Májushoz képest is 1,2 százalékos romlást tapasztalhattunk júniusban, míg az elemzők stagnálást vártak havi alapon.

Pozitív hír, hogy a vártnál jobb PMI-adatok érkeztek Európa-szerte, így az Eurózónában 51,2 pontot mutat a júliusi szolgáltatóipari PMI index. A kompozit index azonban valamelyest továbbra is az 50-es szint alatt tartózkodik, míg Németországban mindkét mutatóban maradt az 50 pontos szint alatt az index.

Magyar kiskereskedelmi forgalom: Egymást követően harmadik hónapja csökkent a kiskereskedelmi forgalom júniusban Magyarországon, így éves alapon 4,5 százalékra lassult a növekedés. A lassulás mögött a kormányzati transzferek kifutása, valamint a növekvő infláció hatásai is állhat. 

Moderna: Erős negyedévet tud felmutatni a Moderna, így a 4,7 milliárd dolláros bevételhez 5,24 dolláros EPS párosult. Továbbra is a koronavírus ellen fejlesztett vakcinák értékesítéséből származik az összbevétel több mint 95 százaléka. Emellett a költségek is nagymértékben nőttek a negyedév során, emellett a lejárt, illetve a hamarosan lejáró vakcinák miatt 500 milliós leírást is végrehajtott a társaság. Egyelőre elégedettnek tűnnek a befektetők a látottakkal, így 3-4 százalékos pluszban nyithat ma a részvény.

CVS Health: Emelkedéssel indíthatja a mai kereskedést a CVS a részvénypiacon, amellett, hogy a negyedéves eredmények kapcsán is rendre felülteljesítette az elvárásokat a cég, az idei éves előrejelzésein is javított a menedzsment. 80 milliárd dolláros bevételt termelt a három hónapos periódus során a vállalat, ehhez közel 3 milliárdos nettó profit párosult. A korábbi 8,2-8,4 dolláros éves EPS helyett immár 84 és 8,6 dollár közötti eredményt vár a vezetőség.

Under Armour: Visszavágott az idei éves előrejelzéseiből az Under Armour, így 47 és 53 cent közötti EPS-t helyezett kilátásba a menedzsment a korábbi 63-68 centes várakozások helyett. A globális bevételek nem tudtak nőni tavalyhoz képest, így 1,3 milliárd dolláros bevétellel kellett megelégedniük. A magas nyersanyagköltségek, illetve a kedvezőtlen devizahatások is rontják a vállalat eredményességét. Továbbá az ázsiai piacok kapcsán is aggodalmak merülhetnek fel a befektetőkben, hiszen korábban már a Nike is lehetséges visszaesésre hívta fel a figyelmet a régióban.

Yum Brands: A KFC anyavállalata nem tudott megfelelni az elvárásoknak, így a vártnál kisebb nettó profitot ért el a társaság. Ugyan a bevételek tovább emelkedtek, így már 1,64 milliárd dolláros árbevételt realizált a társaság, de az oroszországi kivonulás jelentős kiesést jelentett a cég számára. Az üzletágak közül a Taco Bell tudott szép teljesítményt felmutatni, hiszen 8 százalékos bevételnövekedést ért el ebben a szegmensben a Yum! Brands.

Richter: A ma hajnalban kiadott gyorsjelentést követően délelőtt sajtótájékoztatót tartott a Richter. Orbán Gábor, a vállalat vezérigazgatója elmondta, hogy várakozásaik szerint a cég tartani tudja a korábban kitűzött idei célokat, így az árfolyamhatás nélkül is 10 százalékos növekedés van kilátásban, ha fennmarad a jelenlegi működési környezet. Az oroszországi üzlet továbbra is gond nélkül működik, a vállalat kötelességének érzi, hogy kiszolgálják az orosz piacot, az áremelések, illetve felvásárlások is hozzájárultak az eredmények javulásához.

Az infláció egyelőre nem gyűrűzött be nagymértékben a gyógyszeriparba, azonban az energiaárak hatása már egyes leányvállalatoknál érződik, de az infláció lassan éreztetni fogja hatását, Orbán Gábor szerint még csak most fogja kimutatni a foga fehérjét az infláció. A költségek növekedése már most látszott, azonban inkább a k+f költségek, illetve a különböző marketing költségek kapcsán láthattunk érdemi növekedést.

Orbán Gábor jelezte, hogy nem tudnak érdemi előrejelzésekkel szolgálni az árfolyamhatások kapcsán, látni kell, hogy a forintgyengülés a további időszakok eredményeit is feltornázhatják, azonban a jelenlegi kiszámíthatatlan piaci helyzetben nehéz lenne megbcsülni az árfolyammozgásokat. A vállalat működéséből adódóan továbbra is jelentős hatásokkal járhatnak a devizaárfolyamok változásai. 

Elemzés lezárása: 2022.08.03 15:12
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Nike: Visszatérhet a növekedés?

Varga Dániel | 2023.09.29 14:14
Elégedettek a befektetők a gyorsjelentéssel

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.09.29 08:38
Devizák, MNB, infláció, Nike

Mi történik a zöldenergia szektorával?

Varga Dániel | 2023.09.28 16:41
Érdemtelenül bántak el a szektorral a befektetők?

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.