Piacok: Az idei év legerősebb hónapja után a részvénypiacokon megakadni látszik a lendület augusztus első napjaiban. A tegnapi mérsékelt elmozdulások után, a mai napon mínuszban tartózkodnak a főbb határidős indexek, Ázsiában pedig nagyobb visszaesést szenvedtek el a tőzsdék, amely leginkább a Kína és az Egyesült Államok közt kiújult feszültségnek köszönhető. A negatív hangulat azonban könnyen átragadhat az európai piacokra is. 

Geopolitika: Tovább nőhet a feszültség Kína és az Egyesült Államok között, Nancy Pelosi, az Amerikai Képviselőház elnöke továbbra is azt tervezheti, hogy Tajvanba látogat. Korábban a kínai kormány jelezte, hogy ezzel beavatkoznának Kína belügyeibe, amely súlyos következményekkel járhatna. A negatív hírek következtében az ázsiai részvénypiacok is nagyobb esésnek indultak, várakozások szerint holnap találkozhat Pelosi a tajvani elnökkel.

Olaj: Tegnap nagy mozgást mutattak az olajpiacok, a gyenge kínai gazdasági adatok láttán a befektetők elkezdtek aggódni a kereslet visszaesése miatt, így a WTI már a 93 dolláros szintekig is visszaesett napközben. Az árfolyam grafikonján látni kell, hogy a 200 napos mozgóátlag továbbra is fontos szerepet játszik, így támaszt nyújthat az árfolyam számára a jövőben is. A héten az OPEC+ döntésére figyelhetnek még a befektetők, hiszen a szeptemberi termelési kvótákról a héten hoznak döntést a tagállamok. Ma reggel is esést láthatunk az olajpiacokon, így már a Brent árfolyama is 100 dollár alatt mozog.

USA feldolgozóipar: Tovább lassult a feldolgozóipari aktivitás júliusban az Egyesült Államokban az ISM feldolgozóipari PMI adatai alapján. 2020 júniusa óta az 52,8 pontos értékkel a legalacsonyabb PMI adatot mérték. Az új megrendelésekben pedig az elmúlt két hónapban szintén csökkenés látszódott. 

Forint: Tegnap a dollár gyengülésével párhuzamosan a forint erősödést tudott produkálni, így az EURHUF már a 400 forintos szintekig is benézett, azonban nem tudott stabilan ott maradni. Jelenleg 401 forint körül mozog az árfolyam, így az 50 napos mozgóátlagtól továbbra sem tud igazán elszakadni az EURHUF. 

Raiffeisen: Felülmúlta a második negyedéves jelentésében a várakozásokat a Raiffeisen, a nettó kamatbevétel 1,2 milliárd euróra növekedett, amely 23 százalékkal magasabb az előző negyedévhez képest, valamint a nettó díj és jutalékbevétel is 29 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest. A hitelállomány 7 százalékkal bővült tavalyhoz képest, viszont a céltartalékolás is emelkedett az idei év első felében. A bevételek nagyobb mértékű emelkedése mellett azonban a negyedév eredményét pozitívan befolyásolta a Raiffeisenbank Bulgaria eladásából származó bevétel is. 

BP: A brit nagyvállalat meggyőző eredményeket hozott össze a negyedév során, alaposan felülmúlta a 6,7 milliárd dollárról szóló elemzői konszenzus profitvárakozásait. Ebben az időszakban végül 8,5 milliárd dollár nettó profitot realizálhatott a társaság. Befektetők számára pozitív hír, hogy 10 százalékkal emel a részvényenként fizetendő osztalék mértékén a társaság, emellett 3,5 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot is bejelentettek. Az olaj-, illetve a gázárak növekedése továbbra is jelentős profitbővülést jelent a vállalat számára, így az év hátralévő részében is erős teljesítmény várható a cégtől.

Pinterest: Nagyot ralizott a zárást követően a Pinterest, szép eredményeket hozott össze a negyedév során a társaság. 433 millió aktív felhasználót ért el ebben a periódusban, ami ugyan tavalyhoz képest visszaesést jelent, de így is várakozáson felüli eredménynek számít. Az Elliott Investment Management még júliusban 9 százalékos részesedést szerzett a vállalatban, ennek a hírnek is örülhettek a befektetők, hiszen az Elliott nyilatkozata alapján nagy növekedési potenciált lát a Pinterestben. A lassuló növekedés szemmel jól látható a Pinterestnél is, így a következő időszakra 5-6 százalék körüli bevételnövekedést vár a menedzsment, míg az elemzői konszenzus 13 százalékos növekedéssel számol. 

Mol: A PKO BP Securities továbbra is tartásra ajánlja a Mol-részvényeket, azonban a korábbi 2949 forintos célárát valamelyest visszavágta az elemző. Jelenleg 2753 forintos célárat határozott meg, míg az elemzői konszenzus továbbra is 3500 forint feletti célárat tűzött ki.

Gyorsjelentések: Az amerikai piacok nyitását megelőzően érkezik a Caterpillar, a Molson Coors Beverage vagy a Marriott jelentése is. Továbbá az olajipari társaságok közül a Marathon Petroleum számaira figyelhetünk, hiszen a szektortársakhoz hasonlóan, itt is hatalmas mértékű profitnövekedés van kilátásban.

Elemzés lezárása: 2022.08.02 08:37
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Centene: Fontos teszt előtt a részvény

KBC Equitas | 2022.09.30 15:37
Az egészségügyi cég már többször fordult a múltban

10 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022.09.30 08:41
Német infláció, amerikai gazdaság, Kína, forint

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.