Piacok: A tegnapi bizonytalanabb piaci mozgások után ma ismét pluszban tartózkodnak a határidős indexek, az ázsiai piacokon is jó hangulatban telik a kereskedés a tajvani feszültség ellenére is. A gyorsjelentések mellett a mai napon a befektetők az amerikai munkaerőpiaci adatokra figyelhetnek. A várakozások alapján 250 ezer nem mezőgazdasági új munkahely jöhetett létre júliusban. A munkaerőpiac a Fed számára is fontos indikációt jelent, hogy milyen mértékig folytathatja a szigorítást. Loretta Mester a Cleveland-i Fed elnöke szerint viszont az amerikai gazdasági nincs recesszióban, és akár 4 százalék körüli alapkamat sem lenne elképzelhetetlen. A dollár az elmúlt napokban kismértékben gyengült az euróval szemben, míg az olajárak csökkentek tegnap, viszont jól teljesített az arany árfolyama, és a kriptovaluták közül a Bitcoin is újra átlépte a 23000 dolláros szintet. 

Olaj: Tegnap tovább folytatódott az olajpiacokon az esés, így a WTI egyre inkább távolodik a 200 napos mozgóátlagtól, ismét 90 dollár alá esett az árfolyam. Utoljára februárban tartózkodik ilyen szinteken az olaj, Líbiában helyreállt a termelés, továbbá Szaúd-Arábia ugyan rekordáron árulja az olajat az ázsiai vásárlóinak, azonban az elemzők előzetesen magasabb árat becsültek. A kínálat azonban továbbra is szűkösnek mondható, a befektetők a recessziót is árazhatják az olajpiacokon, így a kereslet jelentős visszaesése hűthetné az olajpiacokon kialakult helyzetet is.

Német ipari termelés: A vártnál kisebb mértékben de júniusban is éves alapon fél százalékos visszaesés mutatkozott a német ipari termelésben. Havi alapon viszont 0,4 százalékos volt a növekedés, amely inkább pozitív meglepetést jelent. 

Coinbase: Tegnap bejelentette a vállalat, hogy partnerséget köt a BlackRockkal, így a jövőben az intézményi ügyfelek számára is elérhetővé válhatnak a kriptodevizák. Egyre nagyobb az érdeklődés az intézményi ügyfelek felől a kriptopiacok iránt, így ezzel a lépéssel oldaná meg a helyzetet a BlackRock. Tegnap 10 százalékos pluszban zárta a kereskedést a Coinbase, de napközben 30 százalékos emelkedés is látszódott.

Monster: Negatív meglepetéseket tartogatott a Monster negyedéves jelentése, így profit tekintetében nem sikerült megfelelni a várakozásoknak, ennek köszönhetően 5 százalékos mínuszba került zárást követően a részvény. Az 1,66 milliárd dolláros bevétel erősnek minősül a vállalat esetében, azonban a kedvezőtlen devizahatások így is 53 millió dolláros bevételkiesést okoztak. A költségek is tovább emelkedtek az elmúlt időben, így ez az eredményeken is meglátszott, szeptemberben újabb áremeléseket eszközölhet így a társaság.

Beyond Meat: Nem sikerült erősre a vállalat negyedéves jelentése, ezenfelül tovább csökkentette az idei évre becsült árbevétel összegét. Korábban 560 és 620 millió dollár közötti bevételt prognosztizált a menedzsment, míg jelenleg 470-520 milliós eredmény elérését tartja reálisnak a vezetőség. Közel 100 millió dolláros veszteséggel zárta ezt az időszakot a cég, a folyamatosan emelkedő költségek miatt a globális munkaerő 4 százalékától válhat meg a vállalat. Nagy elmozdulást nem okozott a jelentés, így zárást követően stagnált a részvény árfolyama, de előtte közel 8 százalékot esett a normál kereskedési időszakban. 

DoorDash: Tovább tudtak nőni a DoorDash bevételei idén is, így a 30 százalékos növekedési ütemnek hála 1,6 milliárd feletti árbevételt ért el a társaság. Jelentős mértékű növekedés tapasztalható a rendelések számában is, illetve a havi aktív felhasználók számában is. A kihívásokkal teli makrokörnyezet negatív hatásokat fejthet ki a második félévben, csökkenhet a fogyasztás, illetve a költségek is tovább emelkedhetnek. A vártnál nagyobb veszteséget volt kénytelen realizálni a vállalat, az üzemanyagárak emelkedése is érzékenyen érintik a futárcégeket. Zárást követően szárnyalásnak indult az árfolyam, így 13 százalék feletti pluszba került a részvény.

Allianz: Szép javulást produkált a negyedéves eredmények terén az Allianz, a ma reggel közzétett számok a vártnál jobban sikerültek, így optimistán várhatják a befektetők a piacnyitást. 8,2 százalékos bevételnövekedés mellett 37 milliárd euró feletti árbevételt ért el ebben a periódusban a cég, valamint működési eredmény tekintetében is sikerült 3,5 milliárd euró körül zárnia a vállalatnak. Ebben a gyengébb piaci környezetben is szép teljesítményt hozott össze a társaság, a vagyon- és balesetbiztosítási szegmensben ért el érdemi erősödést a cég. 

Mol: A második negyedév során rekorderedményt ért el a Mol, amellett, hogy negatív hatások is terhelték az eredményt, a megugró olaj- és gázárak, valamint a finomítói marzsok többszöröződő szintje közel 500 milliárd forintos CCS EBITDA eredményhez segítették hozzá a vállalatot. Az erős első féléves eredmény után a menedzsment megemelte az idei évi várakozásait is, így magasabb CCS EBITDA és szabad cash flow termeléssel lehet számolni az első negyedéves előrejelzéshez képest.

Waberer’s: Ugyan bevételsoron szignifikáns növekedést ért el tavalyhoz képest a vállalat, így az árbevétele elérte a 173 millió eurót is, azonban profit terén nagy visszaesés látható. A pénzügyi eredmények negatív hatása miatt tapasztalható jókora profitcsökkenés tavalyhoz képest, így a kedvezőtlen devizaárfolyam változások sem segítették a negyedév során a társaságot. Így a tavalyi 6,1 millió eurós eredményt követően idén 2,5 millió eurós nyereséggel zárt a Waberer’s. A részletesebb eredmények a vállalat jelentésében olvashatók.


Elemzés lezárása: 2022.08.05 08:34
Időtartam: Rövid táv (néhány hét)
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Centene: Fontos teszt előtt a részvény

KBC Equitas | 2022.09.30 15:37
Az egészségügyi cég már többször fordult a múltban

10 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022.09.30 08:41
Német infláció, amerikai gazdaság, Kína, forint

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.