Piacok: Nem mutatnak nagy erőt a határidős indexek, így mérsékelt mínuszban nyithat Európa. Tegnap ismét jól teljesített a magyar BUX index, a nap nyertese egyértelműen az OTP volt, amely megközelítette a 9300 forintos szinteket is a kereskedés végére. A Mol is közel jár újból a 3000 forintos szintekhez, illetve már az index is túlhaladt a 44 ezer pontos szinten, ezzel három hónapos csúcsot ért el. Az amerikai piacok nagy erővel indították a kereskedést, azonban hamar elfogyott a lendület, egyelőre látható, hogy a 4150 környéki szint túl nagy falat az S&P 500 index számára. A befektetők a holnapi inflációs adatra fókuszálhatnak leginkább, hiszen a vártnál nagyobb mértékű áremelkedés további nagymértékű kamatemeléseket eredményezhetne.

Magyar infláció: Tovább gyorsulhatott az infláció júliusban, így az elemzők 13 százalékos fogyasztói árindexet prognosztizálnak, míg az MNB korábban 13-14 százalékos áremelkedést jósolt. Júniusban még 11,7 százalékos volt az éves változás, emellett év végére akár 16-17 százalékot is elérheti a magyar infláció. Ebben a hónapban is erős hatást jelenthet a forint gyengülése, az energiaárak beárazódása más termékekbe. A következő időszakokban a rezsiárak emelkedése is tovább növelheti az infláció mértékét. 

Forint: Kissé visszagyengült a mai inflációs adat előtt a forint, egy a vártnál is magasabb áremelkedés továbbra is gyors ütemű kamatemelésre késztetheti a jegybankot. Jelenleg 394 forint körül ingadozik az EURHUF árfolyama, a 392-393 forintos szintek erős letörése nyithatná meg az utat lefelé a technikai kép alapján. Az elmúlt időben a dollár sem mutatott nagy mozgást, azonban a holnapi amerikai infláció ott is befolyásolhatja a deviza erősödését, így az kihatással lehet a régiós devizákra is.

Olaj: Előrelépés látható az iráni atomalku kapcsán, ezzel javulhat a kialakult túlkereslet, jelentősen nőhet az olajkínálat, amely további eséseket eredményezhetne az olajárak kapcsán. Egyelőre az erős amerikai munkaerőpiac is inkább erős keresletet mutat, így a kínálat továbbra is alulmúlja a kereslet mértéket, a gazdasági visszaesés azonban nagymértékű korrekciót hozhatna a nyersanyagárak piacain. A WTI hordónkénti ára jelenleg 90 dollár körül alakul, míg a Brent a 97 dolláros szintet közelíti.

Nvidia: A játékszegmens gyenge teljesítménye miatt figyelmeztetést adott ki az Nvidia, miszerint nem fogja tudni hozni a várt bevételeket a negyedév kapcsán a cég. Összességében 6,7 milliárd dolláros bevételt vár a cég, míg az elemzők előzetesen 8,1 milliárdot vártak. A makrokörnyezeti helyzet megváltozása negatív hatásokat eredményezett a társaság számára is, így az ellátási gondok továbbra is nagy problémát jelent a vállalatra nézve.

Pfizer: Újabb céget vásárolhat fel a Pfizer, jelenleg a Global Blood Therapeutics került célpontba, az üzlet megkötése 5,4 milliárd dollárjába kerülhet a Pfizernek. A koronavírus elleni készítményeinek hála jelentős tartalékokhoz jutott az elmúlt időben a Pfizer, illetve idén további bevételnövekedést vár a menedzsment. Így a jelenleg tudatos diverzifikációs stratégiát folytat a felvásárlások terén a vállalat, így ez a jövőben is kellő mértékű cash flow termelést biztosíthat a cégnek.

Palantir: Nem úgy sikerült a legutóbbi negyedéve a társaságnak, ahogy azt korábban remélte, így a kedvezőtlen eredmények miatt jelentős esést könyvelhetett el a részvény. A 473 millió dolláros bevétel mellé nem sikerült nyereséget realizálnia a Palantirnak, így részvényenként 1 centes veszteségről számolt be a vezetőség. Az előrejelzések sem túl erősek, a harmadik negyedévre 474-475 millió dolláros bevételt vár a menedzsment, míg az egész évet tekintve 1,9 milliárd dollár körüli bevételben reménykednek.

Take-Two Interactive: Ugyan javulást ért el tavalyhoz képest a társaság, de a vártnál gyengébb előrejelzéseket nem díjaztak a befektetok, így 3 százalékos mínuszba süllyedt a zárást követően az árfolyam. A tisztított eredmenye részvényenként 4,6 és 4,85 dollár között alakulhat, míg az elemzők 5,37 dollárral számoltak. A makrokörnyezet megváltozása nem segíti az üzletet, hiszen az emelkedő árak mellett a fogyasztók esetleg az eddigieknél kevesebbet költenek játékokra, hiszen nem számít alapszükségletnek. A Zynga felvásárlásával a mobiljátékok piacán egyre nagyobb szerephez juthat a vállalat, ebben az esetben jóval kisebbek a költségek a konzoljátékokkal szemben. 

Novavax: Hatalmas esést produkált zárás után a Novavax árfolyama, alaposan visszavágta a vezetőség az idei bevételi előrejelzésüket, miután a Covid-19 elleni vakcinájuk nem tudja hozni az elvárt eredményeket. Így 2-2,3 milliárd dolláros bevételt várnak idénre, amely a fele a korábbi 4-5 milliárdos becslésnek. Emellett a jelenlegi negyedévben is a vártnál nagyobb veszteséget szenvedett el a cég.

Mol: Emelt a korábbi célárán a Santander Biuro Maklerskie elemzője, így 3100 forintról 3400 forintra változtatta a várakozásait az elemző. Továbbra is eladásra ajánlja a részvényt rövid távon, míg hosszabb távon nézve semleges a Mollal kapcsolatban.

Elemzés lezárása: 2022.08.09 08:43
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Centene: Fontos teszt előtt a részvény

KBC Equitas | 2022.09.30 15:37
Az egészségügyi cég már többször fordult a múltban

10 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022.09.30 08:41
Német infláció, amerikai gazdaság, Kína, forint

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.