Piac: Nagy mozgás nem mutatkozik egyelőre a határidős indexeknél, így iránykereséssel indulhat a mai kereskedés, a befektetők is impulzusra várhatnak. A szerdai Fed kamatdöntés megmozgathatja még a piacokat, így erre várhatnak elsősorban a befektetők. A múlt hetet nem tudták pluszban zárni a fontosabb amerikai tőzsdeindexek, így megpróbálkozhatnak a javítással ezen a héten, elsősorban a techszektorban fogyott el némiképp a lendület a hét végére.

Magyar piac: A pénteki nap sztárja egyértelműen a Magyar Telekom volt, amely a kormánnyal közös nyilatkozatot adott ki, miszerint jelentős fejlesztéseket hajthat végre a vállalat, hogy a magas sávszélességű internet hálózat, és az 5G-hálózat lefedettsége is növekedjen. A hírről egyébként részletesebben is beszámoltunk az elemzésünkben, a nap végére 10 százalékos pluszba került a részvény. A többi blue chip közül a Mol tudott még 1 százalék feletti emelkedést produkálni, míg az OTP és a Richter nem tudott már erőt mutatni.

Devizák: Az elmúlt időszak inkább a dollárerőtől volt hangos, ezen az EKB múlt heti kamatdöntése sem tudott változtatni, így a júniusi lokális mélypontokig csúszott vissza az EURUSD árfolyama is. Ugyan ma némi gyengülést láthatunk a dollártól, ez a régiós devizákra nézve is kedvezőbb lehet, a forint is próbálkozna erőt venni, bár hatalmas csökkenést azért nem láthatunk az EURHUF grafikonján. Egyelőre a 380 forint felett ragadt az árfolyam, ráadásul az aranykereszt megjelenése a napi grafikonon szintén nem a legkedvezőbb jel a magyar deviza szempontjából.

Olaj: Tovább emelkednek az olajárak, a Brent így már a 95 dolláros szintet közelíti, míg a WTI árfolyama átlépte a 91 dollárt. A mai napon a szaúdi energiaminiszter beszédére is érdemes lehet figyelni, a miniszter akár az ország jövőbeli energiapolitikájáról is szót ejthet. Szaúd-Arábia és Oroszország még korábban jelentette be, hogy év végéig meghosszabbítják a kitermelés korlátozását, a szűkülő kínálat és a készletek csökkenése tehát továbbra is árfelhajtó hatással vannak. 

Volkswagen: Az Automobilwoche értesülései szerint megszüntetheti az autógyártást drezdai gyárában a Volkswagen, így 300 munkavállaló egyéb munkakört kaphat a gyáron belül. Az autógyártó egyébként még előző héten jelentette be, hogy a Zwickauban található gyárában elbocsátások várhatóak az idénymunkások körében. A munkaerő visszavágása mögött az ID.3 modellek iránti kereslet-visszaesés állhat, miután egy elektromos autókra adott állami támogatás határideje kifutott.

Richter: Pénteken jelezte a Richter, hogy pozitív véleményt kaptak a CHMP felől az endometriózis kezelésére szolgáló RYEQO készítmény kapcsán. Így akár hónapokon belül megkaphatja a jóváhagyást a társaság, a döntés az EGT összes tagállamára érvényes lesz. A részletes közlemény a BÉT honlapján megtalálható.

Heti makroadatok: Ez a hét is sok izgalmat tartogathat a piacokon, hiszen szerda este várható a Fed kamatdöntő ülése, ahol a piaci várakozások szerint már nem várható további emelés. De nem csak Amerikára szegeződhet a figyelem, hiszen holnap az eurózónás inflációs adatokat várhatjuk, míg csütörtökön már a Bank of England kamatdöntésére érdemes figyelni. Ezen felül még az amerikai és európai PMI adatok mozgathatják meg a piacokat. A fontosabb makroeseményeket összegyűjtöttük az oldalunkon.

Elemzés lezárása: 2023.09.18 08:34
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

10 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.12.06 08:42
Amerikai munkaerőpiac, kriptodevizák, Apple, Mol

Mi történik a hajózási részvényekkel?

Mohácsi Mihály | 2023.12.05 15:22
Sokat javultak a szektor fundamentumai

7 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.12.05 08:38
Magyar gazdaság, Kína, devizák, nemesfémek

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.