Piacok: Szép hetet zárhatnak az európai piacok, a fontosabb indexek rendre 1 százalék feletti plusznál járnak, egyelőre a magyar BUX index látszik kissé lemaradónak a jelenlegi környezetben. A hazai papírok közül az OTP tudott ismét 8000 forint fölé kapaszkodni, míg a Richter kisebb visszaesést szenvedett el. Az amerikai piacokon pozitív nyitás várható, így nem látszik komolyabb visszesés a hangulatban, jelentős plusszal zárhatják a júliust az amerikai piacok, amit az elmúlt napok pozitívabb gyorsjelentései is támogattak.

Európai gazdaság: A reggeli francia GDP-t követően több uniós tagállam is közzétette a második negyedéves GDP eredményeit. Sorra tudták felülmúlni a várakozásokat az országok, így a spanyol mellett az olasz gazdaság is erős teljesítményt tudott produkálni. A német gazdaság esetében negyedéves alapon stagnálást mutatott, míg a kilátások egyelőre nem túl acélosak. Egyelőre elkerülték az európai országok a recessziót, azonban az inflációs adatok továbbra sem túl kedvezőek, emellett az esetleges gázválság kialakulása hamar visszaesést okozhatna több országban is.

Az inflációs adatokat tekintve láthatjuk, hogy továbbra is emelkedő trend jellemző Európa-szerte, így a francia fogyasztási árindex 6,1 százalékra emelkedett júliusban. Az Eurózóna inflációja majdnem elérte a 9 százalékos szintet, a 8,9 százalékos eredmény így is negatív meglepetést hozott, hiszen az elemzői konszenzus 8,7 százalékos adatot várt előzetesen. Tehát látható, hogy egyelőre nem tapasztalható hatalmas visszaesés a fogyasztás kapcsán, így a gazdaságok is tovább tudtak javulni, azonban az egyre magasabb infláció újabb lépésre késztetheti az EKB-t a következő ülésen.

Amerikai gazdaság: Janer Yellen amerikai pénzügyminiszter szerint még nem került az Egyesült Államok recesszióba. Ugyan az egymást követő két negyedéven át tartó gazdasági visszaesés technikailag annak számíthat, igazi recessziónak a gazdaság nagymértékű gyengülését tartja a pénzügyminiszter, amely egyelőre nem következett be. Azonban a növekedés lassulása jól látható, így a Fednek továbbra is óvatosnak kell lennie a monetáris szigorítással, nehogy gazdasági visszaesést hozzon el az országba. A munkaerőpiac továbbra is stabil, nem mutatkoznak a recesszió jelei.

Chevron, Exxon Mobil:A vártnál erősebben teljesítenek az olajcégek Európában és az Egyesült Államokban is köszönhetően a magas nyersanyagáraknak. A héten Európában a TotalEnergies számolt be erős negyedéves eredményről, az amerikai cégek közül pedig a Chevron és az Exxon Mobil is a vártnál erősebb számokat tett közzé. A TotalEnergies negyedéves számai után persze már kevésbé meglepő, hogy az amerikai vállalatok is jól teljesítettek a második negyedévben. A Chevron 11,6 milliárd dolláros adózott eredményt ért el a második negyedévben, amely a tavalyi második negyedév 3,1 milliárdos adózott eredményhez képest közel négyszer nagyobb. A cég bevételei 65 milliárd dollárra növekedtek a tavalyi 36 milliárd dollárról. Az Exxon esetében szintén minden idők legmagasabb adózott eredménye látható a második negyedévben. A kereslet továbbra is nagy a termékekre, viszont a kitermelés, és a globális energia kínálat továbbra is szűkös. A cégek a jelentős cash flow termelés miatt megemelték a részvényvisszavásárlási programok összegét is. A kedvező eredményekre pedig várhatóan jelentősebb erősödéssel reagálhatnak a részvények. 

Procter & Gamble: Nagyjából a várakozásoknak megfelelő eredményeket hozta a Procter & Gamble, azonban a vezetőség kihívásokkal teli időszakot jósol. Az emelkedő nyersanyagárak miatt kénytelen volt az árazási politikáján is változtatni a cég, így ennek köszönhetően sikerült javítani a tavalyi eredményekhez képest. Éves szinten 3 százalékos bevételnövekedést, illetve közel 5 százalékos profitbővülést mutatott fel a társaság. A 2023-as üzleti évre vonatkozólag 3 és 5 százalék körüli bevételjavulást, 0-4 százalék közötti profitnövekedést vár a menedzsment. Emellett a devizahatások 3,3 milliárd dolláros kiesést okozhatnak a társaságnak. Piacnyitást megelőzően 3-4 százalékos mínuszban áll a részvény.

AbbVie: 924 millió dolláros profitot realizált a negyedév során az AbbVie, a tisztított eredményeket tekintve pedig 3,37 dolláros EPS-t tud felmutatni, amely felülteljesítést jelent az elemzői várakozásokhoz képest. Negatívum, hogy a rengeteg pernek köszönhetően jelentős költségekkel kell szembenéznie a társaságnak, így ez több mint 2 milliárd dolláros költségterhet jelent a vállalatra nézve. Idén erősen teljesített eddig a részvénypiacokon a papír, azonban ma mérsékelt eséssel nyithat a papír.

Richter: Az AbbVie jelentése alapján a Vraylar számok is ismertté váltak, ennek értelmében majdnem 500 millió dolláros bevételt sikerült elérni. A Richter így akár 100 millió dollár körüli bevételt is realizálhatott, ami korábbi becsléseinkkel alapvetően egybevág, változatlanul erős jelentésre készülünk így a korábbi előzetesünknek megfelelően.

Arany: Érdekesen alakul az arany technikai képe, hiszen az 1680 dolláros szint az elmúlt két évben számtalanszor támaszt nyújtott a nemesfém számára, így most is ennek a szintnek az érintését követően tudott felfele elmozdulni az árfolyam. A negatív amerikai GDP-adat következtében elkezdhettek a befektetők reménykedni egy lazább ütemű monetáris szigorításban, így a dollár is mérsékelt gyengülést mutat, amely pozitív hír a nemesfémek számára.

Kriptodevizák: A héten már erőteljesebb áttörést láthattunk a Bitcoin árfolyamán, így egyre inkább távolodna az 50 napos mozgóátlagtól a kriptopénz, amely újabb lendületet adhatna a piacnak. Látható, hogy a kedvezőbb piaci hangulat mellett a befektetők is próbálnak visszatérni a kockázatosabb eszközökhöz is, azonban egyelőre nem látható stabil emelkedés a kriptopiacokon. Az Ethereum is az 1700 dolláros szinteket közelíti, így a következő akadályt a 200 napos mozgóátlag képezheti.

Elemzés lezárása: 2022.07.29 15:07
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Centene: Fontos teszt előtt a részvény

KBC Equitas | 2022.09.30 15:37
Az egészségügyi cég már többször fordult a múltban

10 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022.09.30 08:41
Német infláció, amerikai gazdaság, Kína, forint

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.