Részvénypiacok: A nap végére elkezdtek visszakapaszkodni az európai indexek, azonban még így is mínuszban zárt a német, illetve a francia tőzsde is. Ezzel szemben a BUX index remek napon van túl, felülteljesítő volt az európai piacon, így 1,3 százalékos emelkedéssel zárta a kereskedést. Elsősorban a magyar blue chipeknek köszönhető ez a jó teljesítmény, az OTP közel 1,9 százalékot emelkedett, míg a Mol és a Richter is jól teljesített. Amerikában az S&P 500 új csúcsot érintett, végül 0,3 százalékos növekedést ért el, a Nasdaq 0,6 százalékot emelkedett, míg a Dow Jones stagnált. Ázsiai piacok vegyesen teljesítenek, miután pozitív hírek érkeztek az Evergrande felől, a hírek szerint egyelőre elkerüli a csődöt a vállalat, mivel szombatig képes lesz közel 84 milliós kamatot fizetni a befektetők számára. Az európai határidős indexek pozitív nyitást vetítenek előre, azonban a tengerentúlon mínuszban nyithatnak a piacok.

Makroadatok: Ma a világ több pontjáról közzéteszik az októberi PMI-adatokat, azon belül is érdekesek lehetnek a feldolgozóipari és a szolgáltatószektori adatok. Európában a német, illetve francia eredményekre érdemes figyelni, míg az amerikai PMI-adatok sem elhanyagolhatók. Az előző havi értékekhez képest Európában inkább csökkenésre lehet számítani a PMI-mutatókban, az Egyesült Államokban pedig közel a szeptemberi szinteken maradhattak az indexek a szolgáltatószektorban és a feldolgozóiparban is.

Olaj: Korrekció zajlik az energiapiacon, a Brent már 84, a WTI 82 dollár alá süllyedt. Az elmúlt három napban inkább csökkenés volt tapasztalható, annak ellenére, hogy a múlt heti olajkészletadat pozitív meglepetést okozott szerdán. Tegnap nem segített a dollár erősödése és a kínai gazdasággal kapcsolatos bizonytalanságok sem.

Mai gyorsjelentések: A hét végére elfogyott a lendület a gyorsjelentések számát tekintve, azonban néhány érdekes riport ma is érkezni fog. Jelenteni fog többek között a Honeywell International és a VF Corp is, illetve az American Express számait is érdemes lehet követni.

Intel: A vártnál kissé rosszabbul teljesített az Intel a legutóbb közzétett jelentés alapján. Az idei harmadik negyedévben a bevételek terén elmaradtak a várakozásoktól, összesen 18,1 milliárd dolláros bevételt ért el a vállalat. Az egy részvényre jutó nyereségük azonban 1,71 dollár, ez jóval magasabb az előzetesen becsült 1,11 dolláros EPS-nél. Az éves előrejelzés alapján magasabb bevételt prognosztizálnak, mint az elemzők többsége, emellett a negyedik negyedévre 18,3 milliárd dolláros bevétellel számolnak. A chiphiány negatívan érintette a vállalatot, a PC eladások száma is csökkenést mutat. A tavalyi évben, a járványnak köszönhetően megugrottak a számítógép értékesítések, azonban az elemzők szerint lecsengőben van ez a vásárlási láz. A befektetők nem reagáltak jól a hírekre, így zárás után közel 9 százalékot zuhant az Intel árfolyama.

Snap: Nem érkeztek jó hírek a társaság felől a jövőre nézve. Az idei harmadik negyedéves jelentés alulmúlta az előzetes várakozásokat. Ugyan bevétel terén több, mint 50 százalékos emelkedést ért el a vállalat, az elemzői előrejelzések több bevétellel számoltak, mint 1,07 milliárd dollár. Továbbá a negyedik negyedévre vonatkozó várakozásaik is alulmúlják az elemzői becsléseket. 

A cég kiemelte, hogy az ellátási láncokban fellelhető problémák, illetve a munkaerőhiány is befolyásolták az eredményeket. Emellett fontos tényező volt az Apple által bevezetett szigorítás, amellyel az alkalmazasokban fellelhető reklámok hatékonysága csökkent. Ez a hír komoly kihatással volt más technológiai cégekre is a piacon, így a Snap zárás után 22 százalékot esett, a Facebook és a Twitter közel 5 százalékos, míg az Alphabet 2 százalékos mínuszba került.

Renault: Közel 14 százalékkal csökkentek a Renault bevételei a harmadik negyedévben, az eladott autók száma pedig globálisan 22 százalékkal csökkent. A globális chiphiány nagymértékben befolyásolja a gyártást a Renault-nál is, amellett, hogy 15 éves rekordon vannak megrendelések, a harmadik negyedévben 170 ezer autóval kevesebbet tudott gyártani a cég, és az teljes évre a chiphiány miatt 500 ezer autóval kevesebbet tudnak csak gyártani. A negatív hatások mellett azonban a menedzsment továbbra is tartja az előrejelzést.

EURHUF: Tegnap napközben többször is erősödni próbált a forint, az átmeneti erősödést a jegybank felől érkező üzenetek is segítették, azonban az erősödés nem tudott tartós maradni. Az esti órákban a 365-ös szintet is elérte az árfolyam, ma reggel pedig a 364-es szint környékén indítja a napot a forint az euróval szemben. 

Mol: 2600 forintról 3000 forintra emelte a Molra vonatkozó célárát a Raiffeisen Bank. Az elemzői ajánlás továbbra is tartás, viszont a friss célár 8,7 százalékkal magasabb, mint a mostani árfolyam.

Elemzés lezárása: 2021-10-22 08:37
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Újra felkapja a piac a vakcinagyártókat?

Nagy-György János | 2021-11-29 15:41
Az elmúlt napok nyertesei eddig a tőzsdén

Magyar blue chipek: Megnyugvás az esés után

KBC Equitas | 2021-11-29 11:41
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus

9 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2021-11-29 08:35
Olaj, Amerikai kereskedelem, Vakcinagyártók, Légitársaságok

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.