Piacok: Alapvetően jó volt a hangulat napközben az európai piacokon, így többek között a magyar börze is jól teljesített. A magyar blue chip tulajdonosok közül az OTP részvényesek örülhettek tegnap legjobban, hiszen a bankpapír 3 százalékos emelkedést ért el. Az amerikai piacokon is jó hangulatban kezdték a kereskedést a befektetők, azonban a régóta várt Fed-döntést követően gyorsan elillant a jó kedv. Jerome Powell, az amerikai jegybank elnöke tegnap már arról beszélt, hogy bőven van lehetősége a Fednek a kamatemelésre anélkül, hogy a munkaerőpiacot veszélyeztetnék ezzel. Így este lefordultak a tőzsdék, a fontosabb indexek mérsékelt mínuszban zárták a kereskedést. A Fed döntésére reagálva az európai piacok is mínuszban nyithatnak.

Fed: Azzal nem okozott hatalmas meglepetést a jegybank, hogy nem emelt még kamatot, ugyanakkor jelezte a Fed, hogy hamarosan kezdetét veheti a kamatemelési ciklus az Egyesült Államokban. A tapering kapcsán is megszólalt a jegybank, ugyan gyorsítani nem fogják a folyamatot, azonban márciust követően szignifikáns mértékű szigorításba kezd a jegybank, elkezdi a kötvényeladásokat. Az elsődleges cél továbbra is a 2 százalékos infláció elérése, illetve a teljes foglalkoztatottság biztosítása.

A Fed közleményét követően Jerome Powell, a jegybank elnöke tartott sajtótájékoztatót. Kiemelte, hogy egyelőre nincsen konkrét időpont a mennyiségi szigorítás kezdetére, emellett még arról sem született döntés, hogy milyen kamatpályát választ a jegybank. Fontos megjegyezni, hogy Powell kiemelte, hogy a jegybank anélkül fogja tudni emelni a kamat mértékét, hogy az a gazdaságban problémát okozna, így ez akár azt is jelentheti, hogy a vártnál gyakoribb, illetve nagyobb mértékű kamatemelés is jöhet majd. Az infláció idén is magas maradhat, továbbá az ellátási gondok sem múltak el, így a Fed elkötelezett marad a szigorítás mellett. A híreket követően a dollár erősödésnek indult az euróval szemben, a 10 éves amerikai kötvényhozam 1,87 fölé is emelkedett, míg a részvénypiacokon elromlott a hangulat. Az amerikai gazdasággal kapcsolatban egyébként nagyon fontos jelzés lehet a fél 3-kor közzétételre kerülő negyedik negyedéves évesített GDP-adat is, amelynél a konszenzus 5,5 százalékos növekedést vár.

Olaj: Tegnap napközben az EIA várakozáson felüli olajkészlet-emelkedést mutató adata ellnére tovább emelkedtek az olajárak, ennek köszönhetően a Brent árfolyama elérte a 90 dollárt is, 2014 óta először. Azonban a Fed lépése után valamelyest visszaesés volt tapasztalható. Jelenleg 89 dollár körül mozog a Brent árfolyama, míg a WTI árfolyama valamelyest 87 dollár alatt tartózkodik. Az olajpiac szempontjából továbbra is különösen érdekesek lehetnek az ukrajnai konfliktussal kapcsolatos fejlemények.

Forint: Tegnap ismét gyengélkedett a magyar fizetőeszköz, így az euró árfolyama ma már a 361 forintos szintet közelíti. A dollárral szemben is komoly gyengülést produkált a forint, így tegnap 317 forintos szintekről egészen 321 forintig emelkedett a dollár árfolyama. Ma dönt ismét az MNB az irányadó kamat mértékéről az egyhetes betéti tender kihirdetése kapcsán. 

Tesla: Ismét sikerült felülmúlni a várakozásokat a Teslának, így mind bevétel, mind pedig profit terén is túlszárnyalták az előzetes becsléseket. A 17,7 milliárd dolláros bevétel mellé 2,52 dolláros EPS párosult a negyedév során. Az elmúlt három negyedév során egymás után döntött új csúcsokat a Tesla, így ez a legutóbbi időszakban sem alakult másképp, éves alapon 65 százalékos bevételnövekedést realizált a társaság. Az elmúlt év során a chiphiány, illetve az ellátási gondok miatt nem tudott teljes kapacitáskihasználást elérni a Tesla, így idén még tovább nőhet a cég. Azonban negatív hír lehet a befektetők számára, hogy idén hiába várnának új Tesla modellre, Elon Musk, a vállalat vezérigazgatója kijelentette, hogy ebben az esztendőben nem érkeznek új autók még. A zárás után 0,8 százalékos mínuszba került az árfolyam.

Deutsche Bank: Sorozatban a hatodik nyereséges negyedévét zárta tavaly a Deutsche Bank, meglepetésre pedig a befektetési banki üzletágban növekedni tudtak a bevételek, amely az amerikai bankokhoz képest jobb teljesítménynek számít. A negyedik negyedévben 145 millió eurós profitot ért el a bank, amely a 2020-as év hasonló időszakához képest háromszorozódó eredményt jelent. A tavalyi teljes évet nézve pedig a 2,5 milliárd eurós profit 2011 óta a legmagasabbnak számít. A vezérigazgató a jelentésben megerősítette, hogy a bank jó úton halad az átalakítása stratégiája mentén, 2022-ben már a 8 százalék körüli ROE-t célozná meg a bank.

SAP: Tovább növekedett az SAP a negyedik negyedévben, a felhőszolgáltatások bevételei közel 20 százalékkal emelkedtek egy év alatt, a teljes bevétel pedig 5 százalékkal nőtt. Elsősorban a felhőszolgáltatások növekedése tudja felfele húzni a bevételeket az SAP-nál, a szoftver licensz és support bevételek csökkenésével szemben. A felvásárlásokhoz kötődő költségek növekedése miatt a profit viszont a tavalyi évhez képest alacsonyabb szintre került. A kilátások pedig a tavalyi évhez hasonló növekedést vetítenek előre. 

Intel: Ugyan még soha nem ért el ennyi bevételt a negyedik negyedév során az Intel, mint most, azonban a jelenlegi negyedévre a vártnál kisebb nyereséggel számol a társaság. A 19,5 milliárd dolláros bevétel, valamint az 1,09 dolláros EPS is bőven felülteljesítette az elemzői konszenzus prognózisát. Az adatközpontokért felelős szegmense kifejezetten erősen teljesített az Intelnek, így ebben az üzletágban 20 százalékos éves bevételnövekedést tapasztalhattunk. A kereslet továbbra is nagy a chipek iránt, azonban az ellátási gondokkal is meg kell küzdenie a vállalatnak. A zárást követően közel 3 százalékot esett az árfolyam.

Jelentési szezon:  Ma délután is több érdekes amerikai gyorsjelentés érkezhet nyitás előtt. Közzéteszi a számait többek között a McDonald’s, a Tractor Supply és az Altria, a légitársaságok közül pedig a Southwest és az Alaska is jelent.

Elemzés lezárása: 2022.01.27 08:32
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

11 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.06.02 08:37
Magyar gazdaság, adósságplafon, infláció, USA munkaerőpiac

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.