Kellemes meglepetést tartogatott a péntek esti ANY Biztonsági Nyomda első negyedéves jelentése, így az erős számoknak köszönhetően ma már 3 százalék feletti pluszban áll az árfolyam. Az áprilisi választások, valamint a lejáró okmányok tömeges megújítása járult hozzá az eredmények nagy ütemű bővüléséhez. Sikerült 1 milliárd forint feletti adózott eredményt produkálnia a cégnek, egyedül az exportbevételek kapcsán mutatott visszaesést a társaság a bázishoz képest.

Jól indította az idei évet is az ANY Biztonsági Nyomda, így jelentős bevételnövekedést ért el a cég a különböző szegmenseiben. Export tekintetében ugyan visszaesést láthatunk, de a hazai bevételeket a lejáró okmányok megújítása, illetve a parlamenti választásokhoz készült nyomtatványok készítése jelentősen megdobta. Így a kiemelkedő 2021-es évet követően folytatta a jó szériáját a Nyomda, sikerült 1 milliárd forint feletti adózott eredményt realizálnia a cégnek.

Tovább nőnek a bevételek

Az összbevételt tekintve 11,5 milliárd forint feletti eredményt produkált a vállalat, ennél sikeresebb negyedéve mindössze egyszer volt a Nyomdának, az idei eredmény 20 százalék feletti növekedést jelent a bázis időszakhoz képest. Érdemes szegmensek szerint is jobban megvizsgálni az eredmények alakulását.

Biztonsági termékek, megoldások: A negyedév során ez a szegmens teljesített a legjobban, a bevételek 65 százalékkal nőttek tavalyhoz képest, a javulásban elsősorban a választási nyomtatványok gyártása játszott szerepet. Még korábban jelezte a vállalat, hogy a választás kapcsán 1,88 milliárd forintos keretösszegű szerződést kötöttek.

Kártyagyártás, megszemélyesítés: Ebben a szegmensben érte el a leglassabb növekedési ütemet a cég, a 2 százalékos bővülésnek hála, így közel 3,4 milliárd forint bevételt hozott a társaság számára ez az üzletág. A változást elsősorban a kártya okmányok növekvő forgalma okozta.

Nyomtatványok gyártása, megszemélyesítés, adatfeldolgozás: Mérsékelt emelkedés mellett 3,2 milliárd forintos bevételt tudott felmutatni a Nyomda. A növekedést a magas hozzáadott értékű export értékesítés változása okozta.

Hagyományos nyomdatermékek: A növekvő könyvforgalomnak hála 27 százalékos növekedés látszódik ebben a szegmensben, így közel 400 millió forint bevételt hozott ez az üzletág.

Egyéb: 212 millió forintos árbevétel elsősorban a kereskedelmi anyagok, áruk értékesítéséből származott. Ez 7 millió forintos emelkedést jelent a tavalyi eredményhez képest.

Összességében jól látható, hogy a jelentős bevételnövekedést elsősorban a biztonsági termékek, megoldások szegmens felülteljesítésének köszönheti a cég. Ugyan a választásokból származó eredmény egyszeri hatásnak számított, de az okmányok megújítása folytatódhat a jelenlegi periódusban is, hiszen június végéig szükséges lecserélni a lejárt okmányokat.

Csökken az exporthányad

Export tekintetében nem sikerült megismételni a tavalyi eredményeket, így közel 12 százalékos visszaesés mellett 3,8 milliárd forintos bevétele származott a kivitelből a Nyomdának. Az exporthányad mértéke is visszaesést mutat tavalyhoz képest, így jelenleg 32-33 százalék körüli mutatót ért el a negyedév során a társaság.

Nagy visszaesést a biztonsági termékek és megoldások szegmensben könyvelhetett el a cég, itt mindössze 381 millió forintos bevételt mutatott fel a társaság, amely 779 millióval kevesebb a tavalyi évhez képest. Ez elsősorban a magas bázishatásnak köszönhető, amely a tavalyi első negyedévben elszámolt okmánybiztonsági rendszerek kialakításának volt köszönhető. A kártyagyártásból és megszemélyesítésből származó exportbevétele azonban jelentősen megugrott a vállalatnak, így 150 százalékos emelkedés mellett 278 millió forintot realizált ebben a periódusban a Nyomda.

Nincs baj a profitabilitással

Eredmények tekintetében sem kell szégyenkeznie a Nyomdának, hiszen az erős bevételnövekedéssel párhuzamosan a profit is szép javulást ért el. Üzemi eredmény szintjén közel 1,5 milliárd forintos eredményt produkált a cég, ez 66 százalékos bővülésnek felel meg. A költségek növekedése a Nyomdát is érzékenyen érintheti, így látható, hogy anyagjellegű ráfordítások, illetve a személy jellegű ráfordítások is emelkedtek a bázishoz képest. A kapacitások kiváló kihasználásának és a hatékony működésnek köszönhetően azonban sikerült 1 milliárd forint feletti nettó eredményt elérnie a társaságnak, amely kimagasló a vállalat esetében, tavalyhoz képest ez 132 százalékos növekedést jelent. Részvényenként ez közel 76 forintos nyereségnek felel meg.

A közel 18 százalékos EBITDA hányad is javulást jelent az egy évvel korábban szintekhez képest. A 2 milliárd forint feletti EBITDA eredmény mind éves, mind negyedéves alapon javulást mutat, csupán egyszer tudott ennél jobb eredményt felmutatni a vállalat.

Zsámboki Gábor vezérigazgató elmondta, hogy a megnövekedett igényeket sikeresen valósította meg a cég, köszönhetően a fejlesztéseknek, beruházásoknak, valamint a kapacitások megfelelő kihasználtságának. A gazdasági környezet megváltozása, valamint a költségek növekedése is kihatással van a vállalat életére, azonban nem okoznak fennakadásokat.

A vállalat kilátásai sem tűnnek rossznak, hiszen az okmányok megújítása tovább folytatódhat idén, jelenlegi szabályozás alapján június 30-áig érvényesek a járvány alatt lejárt okmányok, így várhatóan rengetegen tervezik megújítani a különböző irataikat. Jelenleg úgy tűnik, hogy a védettségi igazolványok nem kerülnek megújításra, ez kieső bevétellel járhat, viszont így is erős évre van kilátás. 

Továbbra is érdekes a technikai kép

Az egyik legjobban teljesítő BUX-komponensnek minősül idén a ANY Biztonsági Nyomda papírja, így közel 7 százalékos emelkedésnél jár, illetve ezenfelül még 163 forintos részvényenkénti osztalékot is fizetett időközben a vállalat. Jelenleg 3 százalék feletti emelkedésnél jár ma már az árfolyam.

Így a technikai kép is vonzó képet mutat a befektetők számára, jelenleg az 50 hetes mozgóátlagról indulna ismét emelkedésnek az árfolyam, megközelítheti akár ismét az 1800 forintos szinteket a részvény. Látható, hogy az elmúlt másfél évben szép emelkedő trendben tud mozogni az árfolyam, továbbá stabil osztalékfizető részvénynek minősül a Nyomda.

Védelmet az 50 hetes mozgóátlag alatt az 1500 forint körüli támasz jelentheti, valamint lejjebb még az 1400 forintos szint is segítséget nyújthatna. Továbbá a 200 hetes átlag, valamint az 1280-1290 forintos zónában láthatunk újabb védelmi szinteket.

Az ANY Biztonsági Nyomda heti grafikonja (2022. 05. 16. 13:50)

Elemzés lezárása: 2022-05-16 15:02
Időtartam: Közép táv (néhány hónap)

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Ugráshoz készül a Pepsi

Cinkotai Norbert | 2022-07-05 15:07
Felülteljesítő a részvény az utóbbi időben

Érdemes figyelni az energiaszektort

Varga Dániel | 2022-07-05 13:59
Fontos szinteknél a Chevron és az Occidental Petroleum

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022-07-05 08:24
Kína, kötvényhozamok, nemesfémek, légitársaságok

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.