Nagy a bizonytalanság továbbra is a piacokon, többen a recesszió bekövetkezésétől tartanak, emellett az infláció tovább nőhet a következő időszakban is. Az olajárak stabilan 100 dollár felett tartózkodnak jelenleg is, így ez az energiaszektor számára pozitívum, tovább javulhatnak a vállalatok eredményei, valamint a rövid korrekciós időszakot követően az árfolyamok is emelkedésnek indulhatnának. Érdemes figyelni a Chevron, illetve az Occidental Petroleum árfolyamait, az indikátorok is kedvező képet festenek, így fordulatban bízhatnak a befektetők is.

Továbbra is kiemelkedik idén a mezőnyből az energiaszektor, ahogy azt jeleztük a múlt heti elemzésünkben is. Ugyan látható egy kisebb visszaesés a nagyobb vállalatok árfolyamánál, de az olajárak stabilan 100 dollár felett mozognak. A Citigroup elemzői azonban felhívták a figyelmet, hogy egy recesszió kialakulása akár az olajkereslet jelentős visszaeséséhez is vezethet, ez az árak csökkenésével járhatna. Vannak azonban kockázatok, amelyek inkább az olajárak emelkedéséhez vezethetnek, a JP Morgan elemzője korábban jelezte, hogy ha Oroszország visszafogná a kitermelést, az jelentős árnövekedést okozhatna a piacokon.

A globális olajkínálat igencsak szűkös, az OPEC tagjai jelezték, hogy nem tudják szignifikánsan növelni az olajkitermelés mértékét. Emellett Norvégiában is csökkent a termelés mértéke, miután több szervezet sztrájkot jelentett be, így az olaj mellett a gáz termelés is visszaesést mutat az északi országban.

Izgalmas szinteken a Chevron

Érdemes szétnézni az olajvállalatok piacán, hiszen az amerikai óriás, a Chevron árfolyama is a 142 dolláros szintek környékén épített ki magának támaszt, így egy fordulat rajzolódhat ki a grafikonon. Az indikátorok is löketet adhatnának a részvénynek, hiszen látható, hogy az MACD is közel jár a vételi jelzés megjelenítéséhez, illetve az RSI is a túladott tartományból tudott emelkedésnek indulni.

Látni kell, hogy a nagy olajvállalatok árfolyamai valamelyest korrelálnak az olajárak mozgásával, azonban a jelenlegi szintek igencsak kedvező eredményeket hozhatnak a cégeknek. Így a lassan érkező következő negyedéves jelentésre is érdemes lesz odafigyelni. Várhatóan még tovább nőhettek a vállalat eredményei, így 4,86 dolláros EPS-t prognosztizál az elemzői konszenzus.

A jelentés közzététele előtt azonban van még ideje a részvénynek, hogy célba vegye a 155 dolláros szintet, esetleg az 50 napos mozgóátlag is a látóterébe kerülhet. Feljebb a lokális csúcsot képező 180 dolláros szintek elérése is elképzelhető lehet pozitív hangulatú kereskedés mellett. Védelmet a 142 dolláros szint alatt a 200 napos mozgóátlag, illetve a 131 dolláros szint képezhet.

A Chevron napi grafikonja (2022. 07. 05. nyitás előtt)

Az elemzői konszenzus 178 feletti célárat szabott meg a Chevron esetében, így a többség vételre ajánlja a papírt. Pozitívum, hogy továbbra is sem forog túl magas előretekintő P/E rátával a részvény, a 9,6-es mutató alapján nem mondhatjuk, hogy túlárazott papírról lenne szó.

Jól teljesít az Occidental Petroleum is idén

Vannak még a piacon érdekes részvények, amelyekről érdemes ejteni egy-két szót, ezek közé tartozik az Occidental Petroleum is, amely idén már több mint 100 százalékos emelkedésen van túl. Ez nem csak a jelenlegi ingatag piaci környezetben számít kiemelkedő teljesítménynek, de egy erősen bikapiac esetében is említésre méltó teljesítménynek minősülne.

Korábbi elemzésünkben is jeleztük, hogy Warren Buffett is nagy rajongója a cégnek, így az elmúlt napokban tovább növelte a Berkshire Hathaway a kitettségét az Occidental Petroleumban. Jelenleg közel 10 milliárd dollár értékben több mint 163 millió darab részvényt birtokol a cég. Ennek köszönhetően már 17,4 százalékos részesedéssel rendelkezik a Warren Buffett által vezetett vállalat.

Egy emelkedő trendcsatornában végez felfelé irányuló mozgást az árfolyam, jelenleg az alsó szár közeléből próbálna új lendületet venni a részvény. Ellenállásba 73 dollár körüli szinteken ütközhet a részvény, illetve, ha folytatja a csatornán belül való mozgást, akkor célba vehetné a felső szárat ismét a papír.

Menedéket az 54 dolláros szinten húzott fel magának a részvény, lejjebb a 200 napos mozgóátlag, valamint a 43-44 dolláros zóna képezhet védelmet. Az indikátorok közül az MACD mozgását érdemes figyelni, hiszen megjelent a grafikonon a vételi szignál, ez kedvező képet fest a befektetők számára.

Az Occidental Petroleum napi grafikonja (2022. 07. 05. nyitás előtt)

A javuló eredményeknek köszönhetően az árfolyam hatalmas emelkedése mellett is alacsony P/E mutatóval rendelkezik a társaság, továbbá az elemzői konszenzusos célár 77 dollárnak felel meg. Ennek elérése 24 százalékos további emelkedést eredményezne.

Elemzés lezárása: 2022-07-05 13:59
Időtartam: Rövid táv (néhány hét)

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

9 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022-08-18 08:40
Fed jegyzőkönyv, olajkészletek, Kína, magyar GDP

Erős támaszoknál a Verizon

Cinkotai Norbert | 2022-08-17 14:23
Pár éve volt utoljára itt a papír

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022-08-17 08:46
Magyar GDP, brit infláció, forint, olaj

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.