Kedvező számokat várunk a második negyedévben a cégtől, várakozásunk alapján pedig a bevételi számokon túl a profit is igen erősen alakulhat majd. Az utóbbi időszakban a befektetők is elkezdték már árazni ezt, és nagyon sokat tudott javulni a Richter árfolyama, amivel fontos szintek fölé került. Ha valóban erős számok jönnek majd augusztus 3-án, akkor pedig jó esélye van rá a papírnak, hogy a fontos szintek felett maradjon.

Nagyon erős jelentést várunk a Richtertől, várakozásunk szerint ugyanis a bevételi és a profitszámok is érdemben megugrottak a bázishoz képest. Ezt részben a gyengébb forintnak is köszönheti az export miatt a vállalat, de ezeken felül is erős lehet az alaptevékenység teljesítménye, ami pedig mindenképpen pozitív lehet a befektetők számára is. A számok augusztus 3-án piacnyitás előtt érkeznek majd.

186 milliárd forintra erősödhettek a Richter bevételei a második negyedévben, ami majdnem 20 százalékos növekedést jelentene a bázishoz képest. Ez az első negyedéves növekedéshez lenne hasonló adat, ugyanakkor ott egy gyengébb bázissal szemben sikerült bővülést elérni, most pedig nagyon sokat számíthatnak a devizahatások, ami rendkívül kedvezően alakult a cég szempontjából, több mint 20 milliárd forintos hatással számolunk a negyedévre a devizaárfolyamok alapján.

  • Jelentős növekedést várunk az amerikai bevételektől, amit részben a magasabb USDHUF árfolyam, részben pedig az erősödő Vraylar-értékesítés okozhat. Összességében 40 százalék felett is lehet a forintban számított növekedési ütem, miután a receptszámok 20 százalékkal javultak a bázishoz képest.
  • Az orosz bevételek is jól tarthatták magukat forintban, miután már az előző negyedévben sem alakultak rosszul. Ezzel együtt a FÁK-régió azért az amerikai piacnál alacsonyabb bővülést hozhatott.
  • A többi térségben nincsenek nagy meglepetések, az európai számok a magasabb EURHUF árfolyamok, illetve a speciális készítmények miatt szintén érdemben erősödhetnek, miközben általánosan is kedvező lehet a teljesítmény. Szinte valamennyi régióban sikerülhetett 10 százalék körüli, vagy afeletti növekedést elérni forintban számolva várakozásunk szerint.

A 186 milliárdra javuló bevételek mellett persze a kiadások terén is növekedésre készülünk, ugyanakkor a közvetlen kiadásoknál az első negyedévhez hasonlóan nem számítunk ugyanolyan mértékű bővülésre. A bázisban lévő 56,6 százalékos bruttó fedezeti hányad így 58 százalékra erősödhet, ami az előző negyedévek szintjét is meghaladhatja, ebben a gyengébb forint is segíthetett.

Az operatív kiadások a növekvő bevételek mellett szintén a mérethatékonyság javulását mutatják, bár a bázisban lévő 51 milliárd forint után majdnem 61 milliárd forintos kiadásokkal számolunk. Ettől függetlenül is javulhatnak az eredményhányadok, az üzemi eredmény ilyen bevételnövekedés mellett 45,5 milliárdra javulhat, és 24,5 százalékos EBIT-marzsot várunk.

Különösen fontos lehet a pénzügyi sor alakulása, ahol komoly átértékelődések lehettek a negyedév végén gyengébb forint árfolyamok miatt. Számításaink szerint akár 17 milliárd forintos számviteli eredményt is elérhetett a cég a negyedév során, ami igen jelentős plusznak tűnik, és a bázissal való összehasonlítást is nagyban megnehezíti, ahol több mint 6 milliárd forintos volt a mínusz.

A nettó profit a fentiek után 60 milliárd forintra javulhat, ami több mint kétszerese lenne a bázisban lévő eredménynek. Részvényenként ezzel az eredmény 322 forintos lehet, ami jócskán meghaladja a 150 forintos bázist, az utolsó négy negyedév adata alapján pedig így már 1000 forint közelébe erősödne az EPS, igaz részben a számviteli és devizahatások miatt.

Mit mond a menedzsment?

A cég vezetése már a jelentés előtti hetekben kiemelte, hogy az orosz-ukrán háború ellenére tarthatónak ítéli meg korábbi terveit, és alapvetően optimista az idei évet illetően. A Richter hagyományosan konzervatív megközelítése mellett ez így igen pozitívnak számít a befektetők felé, a nyilatkozatot követő napon is igen erősen pozitív reakciót láthattunk a tőzsdén. A fentiek alapján ezzel együtt mi is elérhetőnek tartjuk a 10 százalék körüli bevétel és profitbővülést forintban számítva.

Kérdéses tehát, hogy a fentieket követően jön-e majd részletesebb előrejelzés a marzsokat, vagy egyéb bevételeket illetően, illetve a jelentés után milyen kommentárt fűz majd a vezetés a számokhoz. Feltehetően a hangulatot ez is meghatározhatja majd, ugyanakkor ha valóban ilyen erős számok jönnek majd, akkor alighanem a hangulat pozitív maradhat a mostani árszintekből kiindulva.

A technikai kép alapján látható, hogy nagy menetelés indult el a korábbi kijelentések után, és több mint 1000 forintot menetelt a papír. Ez alapján nem kizárt, hogy a gyorsjelentésre érdemi pluszokat már nem tud majd mutatni a papír, mivel a befektetők javarészt beárazhatták a kedvező híreket és számokat.

Ettől függetlenül a technikai képet érdemes lehet figyelni, a hétfő reggeli kereskedésben egy rövid időre a 200 napos mozgóátlagot is tesztelte a papír, ez a mozgás pedig megerősítheti ezt a szintet. Bár 8000 forint körül lehet egy lélektani támasz is, összességében azért erős szintek védik a Richtert, ugyanakkor az eladási jelzést adó RSI már negatívumnak számít, így nem árt figyelni ezeket a szinteket.

A Richter napi grafikonja (2022.07.26. 10:30)

Elemzés lezárása: 2022.07.26 11:43
Időtartam: Rövid táv (néhány hét)
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

11 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.06.02 08:37
Magyar gazdaság, adósságplafon, infláció, USA munkaerőpiac

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.