A múlt hét végi gyengélkedést követően ismét magára talált a magyar piac, az OTP körül is izgalmas események zajlottak, ezt követően megütötték a részvényt a befektetők, azonban ma már ismét felülteljesítővé tudott válni a bankrészvény. A többi blue chip hatalmas erőt nem tud felmutatni egyelőre, de a BUX index így is az 50 napos mozgóátlagról próbálna felpattanni, és ezzel újra a történelmi szinteket célba venni.

OTP

Mozgalmas hete volt az OTP részvényének, az árfolyam jelentősen visszaesett a bankadóval kapcsolatos hírekre, miután Varga Mihály pénzügyminiszter a Közgazdász Vándorgyűlésen utalást tett rá, hogy a bankadó emelése egy esetleges eszköz lehet a költségvetés kiigazításánál. Később Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter utalt rá, hogy a bankadó emelését nem támogatja, valamint más szektor különadóinak az emelését sem. A bankadó mellett a kamatstop kérdése is felmerült múlt héten, ezzel kapcsolatban a gazdaságfejlesztési miniszter jelezte, hogy jövő év januárjában kerülhet módosításra. Összességében tehát inkább ellentmondásos információk jelentek meg az esetleges módosításokkal kapcsolatban, azonban láthatóan az OTP árfolyamában ez nagy kilengéseket okozott, valamint a bankadóval és a kamatstoppal kapcsolatos bizonytalanságot jól láthatóan negatívan értékelik a befektetők.

A 14800 forint körüli csúcsról így rövid idő alatt a 13000 forintos szint alá esett az OTP árfolyama, a 12800 és a 13000 forintos szint közötti zóna pedig kérdéses, hogy támaszt tud-e jelenteni. Egyelőre a mai napon enyhe emelkedéssel itt tartózkodik az OTP árfolyama. Amennyiben letörné ezt a szintet a 12000 forint körüli támasz segíthetné még az árfolyamot. Felfele a 13600 forintos szint jelenthet először ellenállást, valamint az 50 napos mozgóátlag.

Az eséssel az OTP árfolyama ismételten az egy részvényre jutó saját tőke közelébe került. Jelenleg a második negyedév végén fennálló 12782 forintos egy részvényre jutó saját tőke (goodwill és immateriális javak nélkül) felett található a részvény. Amennyiben a teljes saját tőkét nézzük (13445 forint), akkor pedig az árfolyam ez alatt a szint alatt található. Jelenleg a konszenzusos célár a részvényre közel 16000 forint, amely 23 százalékkal magasabb a jelenlegi árfolyamnál.

Az OTP napi grafikonja (2023. 09. 25. 11:00)

Mol

A 2800 forintos szintig emelkedett a Mol árfolyama, ezzel lényegében az oldalazó sávból egy kitörés látható, és a mozgóátlagokat is maga mögött hagyta az árfolyam. Egyelőre nem kezdődött további erőteljes emelkedéssel a hét a részvény számára, viszont múlt hét végre a technikai kép javult. A következő ellenállási szint a 2900 forint lehet, amely az osztalékfizetés után hagyott rés alja, majd ezt követően kezdődhetne a rés betöltése. Lefele pedig a mozgóátlagok jelenthetnek támaszt.

Múlt heti modellfrissítésünkben a Mol részvényére 3060 forintos fair érték becslést határoztunk meg, amely a jelenlegi árfolyamtól enyhén magasabb. Ugyan az energiaszektor számára a külső környezet kedvező, de a Molra a Brent-Ural spread csökkenése is negatív hatást jelent, valamint a kedvező külső környezet mellett a különadók hatása is jelentős a profitra nézve. Jelenleg a konszenzusos célár a Molra 3177 forint, amely közel 14 százalékkal magasabb a mostani árfolyamnál.

A Mol napi grafikonja (2023. 09. 25. 11:00)

Richter

Kicsit megakadt ugyan a Richter lendülete, de látható, hogy a történelmi csúcsoktól azért nem tud jelentősen eltávolodni, így akár javuló piaci hangulat közepette ismét célba vehetné ezeket a szinteket. Az emelkedő trend sem sérült egyelőre, valamint az 50 napos mozgóátlag elég erős támasznak bizonyult az elmúlt hónapok során. Támaszt nyújthat egyébként még a 8500 forint körüli zóna, illetve a 200 napos mozgóátlagra is érdemes lehet figyelni.

A cég számára a gyengélkedő forint is pozitív hatásokat eredményezhet, így a fundamentumok is tovább javulhatnak a következő időben. Így kedvező piaci környezet során akár könnyen új csúcsokra kerülhetne az árfolyam, ráadásul az indikátorok nem jelentenének problémát jelen állás szerint.

A Richter napi grafikonja (2023. 09. 25. 10:30)

Magyar Telekom

Ugyan ezt a hetet kicsit gyengébben kezdte a Telekom, de sok panasz nem érkezhet a befektetők felől, hiszen jó úton halad a részvény, hogy az eddigi legerősebb évét tudja majd zárni decemberben. A fundamentumok nemcsak stabilak, de folyamatos javulást mutatnak, ez pedig hosszabb távon megágyazhat a Telekom mozgásának. A heti grafikonon megjelenő aranykereszt képe is pozitív jelnek tekinthető, habár látni kell, hogy már az indikátorok bőven túlvettséget jeleznek, ráadásul a korábbi ellenállási szintektől is eltávolodott a papír. A következő akadályt tehát a rég nem látott 600 forintos szintek képezhetnek.

Egy esetleges korrekciós időszak során az 500 forintos szinteket érdemes figyelni, hogy kellő védelemmel tudják-e felvértezni a Telekomot. Emellett hosszabb távon a mozgóátlagok is támaszként funkcionálhatnak, habár ezektől egyelőre kellő távolságra helyezkedik el az árfolyam. Múlt héten egyébként több céláremelés is érkezett a Telekom kapcsán, így a PKO BP Securities elemzője 650, a Santender Biuro Maklerskie elemzője 619 forintos célárat határozott meg. A Bloomberg adatbázisában már csak vételi ajánlás figyelhető meg, ráadásul a konszenzusos 585 forintos célár is tartogat még felértékelődési potenciált magában.

A Magyar Telekom heti grafikonja (2023. 09. 25. 10:30)

Opus

Továbbra is jól tartja magát az Opus, hiszen a 309 forintos szint többszöri tesztelés ellenére sem esett el, ráadásul múlt héten újból a 350 forintos szintek felett tudott mozogni a részvény. A lokális csúcsok a 430 forintos szint felett alakultak ki, ennek irányába próbálhat meg elmozdulni a papír, látható, hogy az indikátorok is sokat mérséklődtek mostanra, így a túlvettséget jelző zónákból visszatértek, így akadályt talán nem képeznének az árfolyamemelkedés előtt.

Az Opus napi grafikonja (2023. 09. 25. 10:30)

Elemzés lezárása: 2023.09.25 11:30
Időtartam: Rövid táv (néhány hét)
A termék célpiaca: A megfelelési teszt alapján “közepes” besorolással bíró ügyfél

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

10 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.12.06 08:42
Amerikai munkaerőpiac, kriptodevizák, Apple, Mol

Mi történik a hajózási részvényekkel?

Mohácsi Mihály | 2023.12.05 15:22
Sokat javultak a szektor fundamentumai

7 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.12.05 08:38
Magyar gazdaság, Kína, devizák, nemesfémek

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.