Bizonytalan hangulatban kezdték a kereskedést az európai indexek, és ezzel együtt a magyar piac is, viszont a délelőtt folyamán inkább erősödés indult meg a vezető részvényeknél. Az OTP további emelkedést mutat a 10000 forintos szintről, felfele húzva ezzel a BUX indexet, enyhe emelkedést még a Magyar Telekom részvénye mutat, viszont a Mol stagnál, és a Richter alulteljesítőként kezdi a hetet.

OTP

A kezdeti csökkenés után emelkedésbe fordult át az OTP árfolyama, így a részvény egyre távolodik a 10000 forintos szinttől. Múlt héten letörte a fontos támaszt a részvény, így a technikai kép is elromlott, viszont a 10000 forint fölé való visszatéréssel kialakulhat egy újabb mélypont, amely közel megegyezik a februárival. A dupla mélypont után következhet egy fordulat, viszont kérdés, hogy mennyire tud tartós lenni az emelkedés.

Az európai piacokon sem túl optimista a hangulat, bár a délelőtt folyamán kisebb erősödés látszódik a vezető indexeknél is, és a bankszektorban is. Az OTP-nél a 9800 forint körüli szintek így erősebb támaszt jelentenek, illetve a 10000 forintos szint már újra támasz lehet. felfele viszont a 11000 és a 13000 forintos szintek jelenthetnek ellenállást. A konszenzusos célár továbbra is 16000 forint környékén van, amely a jelenlegi árfolyamhoz képest több mint 50 százalékkal magasabb.

Az OTP napi grafikonja (2022. 05. 16. 10:30)

Mol

Gyenge hetet zárt a múlt héten a Mol, az árfolyam 3,4 százalékot csökkent öt nap alatt. Az orosz olajembargóval kapcsolatos bizonytalanságok továbbra sem segítik a részvényt, és ez a téma várhatóan ezen a héten is még befolyással lesz az árfolyamra. Az olajárak egyébként továbbra is kedvező szinteken állnak, múlt héten volt ingadozás, de összességében nem csökkent a Brent, és ma reggel is emelkednek az olajárak, amely pozitív a Molnak. Emellett az erős dollár is kedvez a forintban számolt eredményeknek.

Az árfolyam délelőtt enyhe mínuszban áll, ezzel az európai energiaszektoron belül alulteljesítő a részvény, ebben közrejátszhatnak az embargós bizonytalanságok is. Érdekes most a technikai kép, az árfolyam nem sokkal a 2800 forintos támasz fölött áll, és éppen az 50 napos mozgóátlaggal küzd. Ha innen felpattanna, akkor a 3000 forintos szint lehetne a következő célpont, utána pedig akár a 3170 forintos lokális csúcspont is elérhetővé válhatna. A 2800 forintos támasz határozott letörése esetén elromlana a technikai kép, a 200 napos mozgóátlag képezhetné a következő fontosabb védvonalat. A múlt héten nem történt célárváltozás a Mol esetében, az elemzők többsége továbbra is optimista, a célárak átlaga pedig 3455 forint, ez 22 százalékos felértékelődési potenciált mutat.

A Mol napi grafikonja (2022.05.16. 10:30)

Richter

Nem tudott a múlt héten erőt venni a negyedéves jelentés közzétételét követően a Richter, így hiába teljesített erősen az idei év első három hónapjában a vállalat, a pesszimista kilátásoknak nem igazán örülhettek a befektetők. Fontos szintekről pattant vissza az árfolyam az elmúlt héten, így az 50 napos mozgóátlag áttörése nem tartott ki sokáig, jelenleg a 6700-6800 forintos szintekről próbál új lendületet venni a papír. Támaszt a 6400-6600 forintos zóna nyújthat még a Richter számára, erről a szintről többször is újból emelkedésnek tudott indult a részvény az elmúlt időszakban. Felfelé az 50 napos mozgóátlag, illetve a 7800 forintos szintek jelenthetnek akadályt.

Pénteken bejelentette a vállalat, hogy az Evra forgalmazását a Searchlight gyógyszercég veszi át Kanadában. Az Evra tavaly 12 millió kanadai dollár bevételt hozott a társaságnak. Pénteken összességében jól teljesített a piacon a Richter, azonban ma ismét alulteljesítő itthon a részvény. A 12 havi konszenzusos célár is közel 30 százalékos felértékelődési potenciált mutat, így jelenleg 8700 forint feletti célárat határozott meg a konszenzus.

A Richter napi grafikonja (2022. 05. 16. 11:00)

Magyar Telekom

A Richter mellett a Magyar Telekom is kijött a negyedéves számaival a múlt hét során, a vártnál is erősebb eredményeket tudott produkálni a cég. Ma kiemelkedik a hazai piacon a részvény, így sikerült áttörnie a lélektanilag fontos 400 forintos szinteket is az árfolyamnak, valamint az 50 napos mozgóátlagtól is távolodni látszik az árfolyam. Feljebb a 413 forint körüli ellenállás jelenthet akadályt a papír számára, illetve a felette elhelyezkedő 200 napos mozgóátlag áttörése is sokat javítana a technikai képen.

Támaszt elsősorban a 381 forintos szinten épített ki magának a Telekom, látható, hogy az elmúlt hónapokban többször is fordulni tudott erről a szintről a papír, így ez akár új lendületet is adhatna az árfolyamnak. Idén egyébként felülteljesítő a magyar piacon a Telekom, azonban így sem tudott egyelőre pozitív eredményt felmutatni.

A Magyar Telekom napi grafikonja (2022. 05. 16. 11:00)

Opus

Az Opusnak sem volt erős hete, de a 2,2 százalékos csökkenéssel nem lógott ki nagyon a magyar részvénypiacon. Csütörtökön ütött lokális mélypontot az árfolyam, ahonnan péntekre felpattant, és ma is enyhe emelkedés látszódik. A technikai kép viszont továbbra sem tűnik erősnek, felfelé a 200 forintos szint komolyabb akadályt képezhet, az 50 napos mozgóátlag is ott húzódik. Áttörés esetén lehetne hosszabb távon a 200 napos mozgóátlag is célpont, amely jelenleg 221 forint környékén húzódik. Lefelé támaszt a 182 forintos szint képezhet, az alatt viszont már jó ideig nem található komolyabb védvonal.

Az Opus múlt héten bejelentette, hogy a tulajdonában álló Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. közel 13 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert el. A “Duna parti települések vízellátásának fejlesztése” elnevezésű közbeszerzést a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. írta ki.

Az Opus napi grafikonja (2022.05.16. 10:30)

Elemzés lezárása: 2022-05-16 11:50
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Ugráshoz készül a Pepsi

Cinkotai Norbert | 2022-07-05 15:07
Felülteljesítő a részvény az utóbbi időben

Érdemes figyelni az energiaszektort

Varga Dániel | 2022-07-05 13:59
Fontos szinteknél a Chevron és az Occidental Petroleum

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022-07-05 08:24
Kína, kötvényhozamok, nemesfémek, légitársaságok

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.