Nem lassít a magyar piac, új csúcsokra tört ismét a BUX index, a vezető részvények is kisebb pluszokban állnak, így továbbra is kitart a kedvező hangulat a hazai tőzsdén. Az Opus tud változatlanul kiemelkedni a mezőnyből, hiszen ott folytatja, ahol pénteken abbahagyta, 5 százalékos pluszban áll a papír, amely így az idei évben messze a legjobban teljesítő komponensnek számít már.

OTP

Folytatja az emelkedést az OTP, és ismét már a 14000 forintos szintek felett jár az árfolyam. Ezzel továbbra is látható a kitörés az emelkedő trendcsatornából. Egyelőre az idei csúcs környékén jár az árfolyam, amely egy kisebb ellenállást jelenthet, de könnyen új éves csúcson zárhat a részvény. A nyári időszakban mutatott kiemelkedő teljesítményével az OTP elkezdett bőven felülteljesítő lenni az európai bankszektorhoz képest. A STOXX 600 bankindexe az idei évben 17,5 százalékos emelkedést mutat az osztalékokkal együtt, míg az OTP esetében forintban számolva 44 százalékos az emelkedés, euróban számolva pedig 50 százalékos.

Ezzel a részvény már kevésbé tekinthető alulértékeltnek, és bár több céláremelés is érkezett a részvényre, az OTP árfolyama kezdi közelíteni a jelenlegi 15200 forintos konszenzusos célárat is. A tavalyi év folyamán például sokkal nagyobb diszkontot lehetett látni az aktuális célárakhoz képest. Legutóbb a Citi emelte meg 16120 forintra az OTP-re vonatkozó célárát 13635 forintról.

Az OTP napi grafikonja (2023. 08. 21. 11:00)

Mol

Tovább csökkent a Mol árfolyama az utóbbi időszakban, viszont a mai napot emelkedséssel indította a részvény. A technikai kép az osztalékfizetés után elromlott, és a részvény sorra törte le a mozgóátlagokat, és jelenleg is a 200 napos mozgóátlag alatt tartózkodik. További támasz 2600 forint körül lehet, ez alatt viszont már kevesebb támasz található, és igazán erős szintként a 2350 forintos szint említhető, amely az elmúlt két évben a lokális mélypontok környékét jelentette a részvénynél. A részvény közelít a túladott szinthez az RSI indikátor alapján, de egyelőre még mindig csökkenő trend látható.

A részvényre vonatkozó célárak átlaga 3255 forint, amely a jelenlegi árfolyamhoz képest már 22 százalékkal magasabb célárat jelent. Az olajárak az elmúlt napokban ugyan ismét felfele indultak el, amely a kitermelő cégek számára kedvező fejlemény, illetve a Mol Upstream üzletágának is, viszont szintén lényeges, hogy a Brent Ural különbözet az elmúlt időszakban tovább szűkült, és már csak 13 dollár környékén jár, míg az előző negyedévben 20-25 dollár között ingadozott.

A Mol napi grafikonja (2023. 08. 21. 11:00)

Richter

Vegyes heten van túl a Richter részvénye, miután múlt hétfőn még a 9300 forintos ellenállási szintnél megakadt az árfolyam emelkedése. Ezt követően egy kisebb korrekció vette kezdetét, de a hét végére újból erőre talált a gyógyszercég papírja, ami így inkább stagnálást mutatott a hét folyamán. A mai napon is folytatódik a pozitív széria, azonban a 9300 forintos ellenállás továbbra is akadályt állíthat az emelkedés előtt. Tehát először ezzel az ellenállással kellene megbirkóznia az árfolyamnak, efelett viszont akár már a 10000 forint feletti szinteket veheti célba, amit az elemzői célárak is megerősítenének.

Viszont az RSI már túlvett szintekről indult meg csökkenésnek, ami általánosságban eladási jelzésnek lehet értelmezni. Nem árt tehát óvatosnak lennünk ezeknél a szinteknél, a piaci hangulat elromlásával a Richter részvénye is könnyedén lefelé veheti az irányt. Ebben az esetben 9100, illetve lentebb 8800 forint környékén találhatna menedékre az árfolyam.

A Richter heti grafikonja (2023. 08. 21. 10:30)

Magyar Telekom

Sikeresen a 438-440 forintos zóna felett tudott egyelőre ragadni a Telekom árfolyama, ez mindenképp pozitív hír, hiszen ezek a szintek fontos ellenállásként szolgáltak az elmúlt néhány év során. Az augusztus elején közzétett gyorsjelentés is pozitív meglepetéseket tartogatott, ez pedig hosszabb távon is löketet adhatna a részvény számára. Az eredmények növekedése egyébként az osztalékok emelkedésével is együtt járhat, ez pedig a befektetők számára kedvező hírnek tekinthető.

Azért az RSI már igencsak magas szinteken helyezkedik el, ez okozhat akár némi korrekciót is az árfolyamban, de összességében erős a hangulat már egy ideje a magyar piacon, ez pedig a Telekom számára is szárnyalást hozott. A támaszok továbbra sem sérültek, a mozgóátlagok mellett a 404 forintos szint képezhet védelmet romló hangulatban. A fundamentumok tehát stabilak, a technikai kép sem néz ki rosszul, így akár az idei erős teljesítményét próbálhatja meg folytatni a következőkben is a Magyar Telekom.

A Magyar Telekom heti grafikonja (2023. 08. 21. 10:30)

Opus

Zsinórban 6 hetet tudott pluszban zárni az Opus, ráadásul ma délelőtt is kiemelkedik az erős teljesítményével a mezőnyből a papír. A korábban fontos ellenállásokként üzemelő szintek nem tudtak nagy akadályokat képezni az elmúlt időben, így könnyedén gyűrte le ezeket a részvény árfolyama. Jelenleg egyre gyorsabban közelíteni a 400 forintos szinteket a papír, míg június elején még a 105 forintos szinteken mozgott az Opus. Ugyan az RSI már bőven a túlvettséget jelző tartományban mozog, habár látni kell, hogy ennek ellenére se indult egyelőre korrekciónak az részvény. A fundamentumok tekintetében túl sok változás nem zajlott le, a befektetők azonban igencsak optimistává váltak az elmúlt hónapokban, így ez hozhatott jelentős mértékű javulást az Opus számára is.

Az Opus heti grafikonja (2023. 08. 21. 10:30)

Elemzés lezárása: 2023.08.21 11:45
Időtartam: Rövid táv (néhány hét)
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

10 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.12.06 08:42
Amerikai munkaerőpiac, kriptodevizák, Apple, Mol

Mi történik a hajózási részvényekkel?

Mohácsi Mihály | 2023.12.05 15:22
Sokat javultak a szektor fundamentumai

7 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.12.05 08:38
Magyar gazdaság, Kína, devizák, nemesfémek

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.