Szinte minden soron kellemes meglepetést okozott a befektetőknek a Microsoft tegnap esti gyorsjelentése, a negyedéves számok jelentős növekedést mutattak, valamint az eredményesség is javult. A fő fókusz a felhőszolgáltatásokon volt, amellyel kapcsolatban a kilátások is pozitívak, a befektetők pedig kedvezően reagálhatnak a piacnyitást követően.

Szépen folytatta a 2022-es üzleti évét a Microsoft, a pozitív meglepetést okozó harmadik (üzletileg első) negyedéves jelentés után a legutóbbi negyedéves számok sem okoztak csalódást. A tegnap zárás után közzétett adatok az árbevétel és a működési és nettó profit esetében is nagy növekedést mutattak.

A bevételek a cég történetében először haladták meg az 50 milliárd dollárt, összesen 51,7 milliárdot értek el ezen a soron. Ez az előző két negyedévhez hasonlóan 20 százalék fölötti növekedést jelent, amely nagyobb az előző években megszokott fejlődési ütemnél. A növekedés a profitsorokon is jelentős, az üzemi eredmény például 24 százalékkal emelkedett egy év alatt.

A negyedéves számok ilyen mértékű javulása az elemzői konszenzust is felülmúlta. A bevételsoron a várakozás 50,87 milliárd dollár volt, ezt 1,7 százalékkal múlta felül végül a tényszám, az eredménysorokon pedig még nagyobb volt a pozitív meglepetés. A 2,48 dolláros EPS például 7,1 százalékkal múlta felül a konszenzust. Ezzel sorozatban 12 negyedéve szállítja a társaság az előzetes elemzői konszenzust felülteljesítő eredményeket.

A dinamikus növekedés mellett a Microsoft a hatékonyságot is javítani tudta, az eredményhányadok emelkedtek egy év alatt. A bruttó marzs például 67 százalékról 67,2 százalékra javult, az üzemi eredményhányad pedig 41,5-ről 43 százalékra, a nettó marzs pedig 35,9-ről 36,3 százalékra fejlődött. Ezzel folytatódott az évek óta tartó pozitív trend az eredményhányadok növekedésében, és kifejezetten biztató, hogy ez a bevételek gyorsuló növekedésével párhuzamosan tud megvalósulni.

A fenti trendet mutatja az is, hogy a legfontosabb működési költségek már a bevételek egyre kisebb hányadát teszik ki. Főleg a K+F költségeken sikerült arányaiban sokat faragni a legutóbbi negyedévben, míg korábban stabilan a bevételek 12-14 százalékát tette ki ez a költségcsoport, addig most 11,1 százalékra csökkent az arány. Szintén kedvező trend látszódik azonban az értékesítési és marketing, valamint az általános költségek esetében is.

Érdemes megnézni az egyes szegmensek negyedéves teljesítményét is. Látványos, hogy a szolgáltatások húzzák egyértelműen a növekedést, a termék kategória növekedése már évek óta 10 százalék alatti, a negyedévben 6,8 százalékos volt.

A legnagyobb fókusz a szegmensek közül felhőszolgáltatásokon lehetett, amely a hosszútávú növekedés kulcsa lehet a vállalatnál. A felhő iparágban a Microsoft jelenleg a második legnagyobb szereplő az Amazon mögött, de az Alphabet is ott van a nyomukban a harmadik helyen, a verseny pedig jelentős. Éppen ezért pozitívum volt a felhő üzletág átlagosnál nagyobb, 26 százalékos növekedése. Ezen belül az Azure bevétele pedig 46 százalékos növekedést mutatott.

Az Office bevételek is szépen növekedtek, valamint a LinkedIn kontribúciója is egyre nagyobb a cég bevételeihez, ez a szegmens 37 százalékkal emelkedett. A legnagyobb növekedés a keresési hirdetésekhez kapcsolódó bevételeknél volt, 40 százalékos volt a javulás, ez részben a tavalyi alacsony bázisnak is köszönhető, de jól mutatja a hirdetési piac erősödését is. Egyedüli csökkenés az elektronikai eszközök esetében volt, ennél az alszegmensnél az ellátási problémáknak fokozottan negatív hatása lehetett.

Jó értelemben felhősek a kilátások

A negyedéves számok mellett a menedzsment következő negyedéves előrejelzése is erős volt, a bevételprognózis minden szegmens esetében jelentős növekedést vetít előre. Talán ami leginkább megnyugtatja a befektetők, az, hogy a felhő szegmens továbbra is dinamikusan növekedhet, a menedzsment 18,75-19 milliárd dolláros bevételt vár a szegmenstől, ez 24 százalék fölötti javulást jelentene egy év alatt.

A chiphiány azért kihívást jelent a Microsoft számára is, azonban a menedzsment közlése szerint fejlődtek ennek a kezelésében, és a vártnál jobban teljesítettek a kritikus ünnepi szezonban. Ennek köszönhetően az Xbox hardverek értékesítése 4 százalékos növekedést mutatott egy év alatt. A játékszegmens kiemelt fontosságúvá válhat, ezt mutatja egyébként az Activison közel 70 milliárd dolláros felvásárlása is, amellyel a világ harmadik legnagyobb játékipari szereplőjévé válna a Microsoft. Az akvizíciót a menedzsment a tegnapi napon azonban nem kommentálta.

Fontos támaszokról pattanhat az árfolyam

A Microsoft árfolyama hétfőn napközben féléves mélypontot is ütött, onnan azonban enyhén már sikerült visszapattanni, a 280 dolláros támasz alá csak időlegesen csúszott le az árfolyam. Viszont még tegnap is a 200 napos mozgóátlag alatt zárt, ami kedvezőtlen jel. A gyorsjelentést azonban pozitívan fogadhatják a befektetők, 3 százalék fölötti pluszban nyithat a részvény a nyitás előtti adatok alapján, így a letörés könnyen lehet, hogy falsnak bizonyul, és újra feljavulhat a technikai kép.

Felpattanás esetén a 305 dollár lehet egy érdekes szint a közelben, annak áttörésével viszont a rövidtávú csökkenő trend is megszakadhatna, amely erősítené a pozitív fordulatot. A lendület kitartása esetén pedig az 50 napos mozgóátlag, vagy hosszabb távon a 345 dolláros ellenállás is tesztelésre kerülhetne. A vételi oldalt erősítheti, hogy az RSI indikátor már túladottságot jelez, és a mai esetleges növekedéssel mutatna onnan pozitív fordulatot. Amennyiben viszont folytatódik az elmúlt hetekben látott csökkenés, akkor a 280 dolláros támasz is letörésre kerülhet, és akár a 240 dolláros támaszig is visszacsúszhatna az árfolyam.

A Microsoft napi grafikonja (2022.01.26. nyitás előtt)

A Microsoft értékeltsége az elmúlt pár hétben jelentősen mérséklődött, az előretekintő P/E ráta már csak 28,6, ennél alacsonyabb legutóbb 2022 első felében volt. Az S&P 500-hoz képest persze így sem olcsó a részvény, az értékeltségi prémium viszont azért mérséklődött, és a Microsoft továbbra is a dinamikusan növekvő cégek között van, így azért drágának sem mondható.

A Microsoft részvényét szinte minden elemző vételre ajánlja a Bloomberg alapján, a célárak átlaga pedig 374 dollár. Ez közel 30 százalékos felértékelődési potenciált mutat a tegnapi záróárhoz képest. Ekkora olló pedig a korábbi években nem volt jellemző a célárak és az árfolyam között, ez pedig az árfolyamnövekedés irányába mutató tényező lehet.

Elemzés lezárása: 2022-01-26 14:21
Időtartam: Közép táv (néhány hónap)

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

11 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022-05-17 08:36
Forint, makroadatok, magyar gazdaság, Twitter

ANY: Így kell kezdeni az évet

Varga Dániel | 2022-05-16 15:02
Erős jelentést tett közzé a vállalat

Magyar blue chipek: Óvatos emelkedéssel indul a hét

KBC Equitas | 2022-05-16 11:50
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.