Elképesztően erős negyedéven van túl a Richter, így a rekordbevétel mellett hatalmas profitbővülést ért el ebben az időszakban. A forintgyengülés jelentős extra eredményt hozott a cég számára, emellett az egyszeri mérföldkő-bevétel is pozitív meglepetést hozott. Az így is optimista elemzői konszenzus várakozásait is alaposan felülmúlta a társaság, sokat javult a marzsok tekintetében is a Richter, valamint a menedzsment továbbra is kitart a 2022-es célok elérése mellett.

Már az előzetes várakozások alapján is jelentős javulás volt várható a Richter kapcsán, azonban a ma hajnalban közzétett negyedéves jelentés a vártnál is erősebb számokat hozott. A fontos sorokon felülmúlta az elemzői konszenzus előzetes becsléseit a Richter, továbbá ekkora meglepetésre mi sem számítottunk. A kedvező devizahatások tovább repítették ebben a negyedévben a vállalatot, így rekordbevételt könyvelhetett el a társaság.

Kedvezőek a devizahatások

Az összbevétel terén robosztus 23,7 százalékos éves növekedést láthatunk, így sikerült új rekordot felállítania a társaságnak a negyedéves bevételek kapcsán. A közel 193 milliárd forintos bevételhez nagyban hozzájárult a forint gyengülése, továbbá a Vraylar gyógyszerkészítményből származó stabil bevételnövekedés, illetve az egyszeri mérföldkő-bevétel. A devizaárfolyam változások több mint 29 milliárd forintos extra bevételt jelentettek a Richternek, azonban ezt leszámítva is szép bővülést realizált a cég.

A Vraylar-bevételek továbbra is szerves részét képezik a vállalatnak, közel 84 millió dolláros árbevétele származott a készítményből a Richternek, ami az erős dollárnak köszönhetően forintban is igencsak szépen mutat. Emellett az AbbVie 25 millió dolláros mérföldkő-bevételt fizetett a Richternek, amely forintban kifejezve 8,6 milliárd extra bevételt jelentett a negyedév során. Az Egyesült Államok piacáról származó bevételei így 33 százalékkal nőttek forintban számítva tavalyhoz képest a cégnek.

A többi piacon is erősen teljesített a Richter, ugyan a forintgyengülés jelentősen megdobta az összbevételt, de euróban számítva is 13 százalék feletti bővülést realizált az európai piacokon a társaság. Éves alapon 10 milliárd forintos növekedést ért el ebben a szegmensben. A rubel árfolyamváltozásának köszönhetően az orosz piacon láthatjuk az egyik legdinamikusabb növekedést, emellett a vezetőség jelezte, hogy az oroszországi üzletvitel továbbra is zavartalanul működik, így ennek is köszönhető a stabil növekedés. Ukrajnában látható jelentősebb visszaesés, azonban az ukrán kitettség csupán kis százalékát adja az összbevételnek.

Mind Kínában, mind Latin-Amerikában is sokat javultak a bevételek éves alapon, emellett az egyéb piacok is dinamikus növekedést produkáltak. A gyógyszergyártásból származó bevétel így összességében 32 milliárd forinttal növekedett a bázishoz képest, ezzel 157 milliárdos eredményt hozott a konyhára. A nagy- és kiskereskedelmi szegmensben is 5 milliárd forintos emelkedés látható.

Tovább nőtt a profit is

A költségek emelkedése nélkül nehéz lenne érdemi bevételnövekedést generálnia a Richternek, azonban pozitívum, hogy költségoldalról kisebb mértékű növekedés látható, ezzel a tavalyi szinthez képest minimálisan ugyan, de javult a bruttó eredményhányad is. Ebben fontos szerepet játszott, hogy a gyógyszergyártásból származó bevételbővülés meghaladta a nagy- és kiskereskedelmi szegmens növekedését, hiszen utóbbi esetében alacsonyabb eredményhányadot láthatunk. Az 57 százalékos bruttó fedezeti hányad pozitívan értékelendő, ugyan előzetesen magasabb fedezeti hányaddal kalkuláltunk, de a bruttó profit így is közel 22 milliárd forinttal haladta meg a bázist.

A K+F költségek nagyot emelkedtek az idei negyedévben, így már 20 milliárd forint feletti terhet jelentettek ezek a költségek. Ezt elsősorban az AbbVie-vel közösen végzett, jelenleg is folyó klinikai vizsgálatok okozzák. Emellett egyes központi idegrendszeri projektek is hozzájárultak a költségek emeléséhez. Ugyan az operatív kiadások idén jóval meghaladták a bázisidőszaki mutatót, a 12 milliárd forintos emelkedés így is jelentősen elmarad a bevételnövekedés ütemétől.

A kedvező változások következtében üzemi eredmény soron is hatalmas javulást figyelhetünk meg, most először sikerült 50 milliárd forint feletti eredményt összehoznia a Richternek, ez 15 milliárd forintos bővülést jelent. Közel 43 százalékos éves emelkedésnek felel meg, valamint az elemzői konszenzus sem várt ilyen mértékű növekedést, illetve a mi várakozásainkat is 6,5 milliárd forinttal haladta meg a végleges eredmény.

Bivalyerős első féléves eredményt láthatunk, ehhez jelentősen hozzájárult a kedvező árfolyamkörnyezet, illetve az ebben az időszakban felmerülő egyszeri mérföldkő bevétel is. Nem okoz meglepetést, hogy ilyen számok mellett az EBIT-marzs is közel 27 százalékos szintet ért el a negyedév során.

Az árfolyamváltozások a Richter szempontjából a lehető legkedvezőbben alakultak, hiszen exportorientált cég révén, a forintgyengülés extra nyereséget jelent a társaság számára. A 29 milliárd forintos pénzügyi bevétel hatalmas növekedést eredményezett nettó eredmény soron. A 76,5 milliárd forintos eredmény amellett, hogy új rekordot jelent a Richter életében, tavalyhoz képest 173 százalékos növekedésnek felel meg. A bázis időszaki 28 milliárdos eredményhez képest ez több mint 48 milliárdos emelkedést jelent, így részvényenként 411 forintos EPS-t ért el a negyedév során a vállalat.

Mit mond majd a menedzsment?

Várhatóan ismét piacnyitást követően tart sajtótájékoztatót a Richter menedzsmentje, ahol az éves előrejelzésekről, a negyedéves eredményekről részletesebben is beszámolhatnak. Látni kell, hogy tényszámok nagyon erős eredményt mutatnak, így nem lenne meglepő, ha emelne a várakozásain az idei évre a vezetőség.

Már a jelentésből is jól kivehető, hogy inkább optimista hangvétel jellemzi jelenleg a vezetőséget, hiszen a kedvező devizahatások a következő időszakokban is tovább javíthatják a társaság eredményeit. Emellett a Vraylar bekerült a világ TOP100 gyógyszerkészítménye közé, valamint pozitív hír, hogy az oroszországi üzletág s minden gond nélkül üzemel. Így továbbra is elérhetőnek tűnnek a korában kitűzött célok, valamint a folyamatos fejlesztések és az új projektek fényes jövőt hozhatnak a vállalat számára.

Tovább szárnyalhat a részvény?

Nagyot menetelt az elmúlt időszakban a Richter árfolyama, még július eleje felé jelezte a Orbán Gábor, a vállalat vezérigazgatója, hogy valószínűsíthetően tartani tudja a Richter a kitűzött idei célokat, ami a mostani negyedéves számokon is jól látható. Így napok leforgása alatt képes volt, mind az 50 napos, mind a 200 napos mozgóátlagon áttörni a részvény, hogy rég nem látott szintekig jusson vissza.

A hetekben már beárazhatták az erős eredményeket a befektetők, azonban a ma hajnalban közzétett számok, így is jelentősen felülmúlták a várakozásokat. Ez akár további lendületet adhat a papírnak, és az év eleji szinteket vehetné akár célba ismételten az árfolyam.

Támaszt a mozgóátlagok mellett 7500-7700 forint környéki zóna jelenthet, míg lejjebb a 6400-6600 forint környéki tartomány foghatná meg az árfolyam esését. Azonban ezeknek az eléréséhez már jelentős hangulatromlás vezethetne, hiszen a fundamentumok alapján nem lenne indokolt egy ilyen mértékű visszaesés. Rövid távon az MACD eladási jelzése óvatosságra intheti a befektetőket, azonban az RSI visszajött a túlvett zónából, így ismét lenne tér előtte az emelkedésre.

A Richter napi grafikonja (2022. 08. 03. nyitás előtt)

Elemzés lezárása: 2022.08.03 07:39
Időtartam: Közép táv (néhány hónap)
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Centene: Fontos teszt előtt a részvény

KBC Equitas | 2022.09.30 15:37
Az egészségügyi cég már többször fordult a múltban

10 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022.09.30 08:41
Német infláció, amerikai gazdaság, Kína, forint

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.