Szépen teljesített az előző hét végén a Pepsi részvénye, és technikailag is sokat javult a kép. Ma kisebb mínusz jöhet a gyenge piaci hangulatban, de a fundamentumok erősnek tűnnek, és a piaccal való együttmozgás sem annyira erős a részvénynél, így érdemes lehet figyelni a papírt.

Lendületbe került az előző hét végén a Pepsi árfolyama, miután május elejétől lecsorgás, június közepétől pedig javuló teljesítmény jellemezte a papírt. Az utóbbi napokban több jelentős akadályon is túljutott az árfolyam, az 50 napos és 200 napos mozgóátlag a legnagyobb fegyvertény ezek közül, a múlt heti zárás pedig kimondottan erős lett.

Fontos ellenállásként persze ott van egy csökkenő trendvonal, ami 170 dollárnál található, és rövid távon akadályt képezhet, ráadásul a mai gyengébb hangulatban azért mínuszos nyitás jöhet. Hosszabb távon viszont a pozitív vételi jelzést adó MACD indikátor lehet kedvező, ráadásul az RSI még nem adott túlvettségre utaló jeleket, vagyis akár maradhat is lendület a részvényben.

Látni kell azt is, hogy a piaci szektorok közül a viszonylag stabil kereslettel jellemezhető, ún. nem ciklikus fogyasztási javak szektora is az érdeklődés középpontjába kerülhet a recessziós félelmek közepette. A Pepsi kereslete is erős maradhat, noha persze minimális visszaesés például az éttermek kapcsán vélhetően negatívabb közegben már reális lenne, ugyanakkor ez még mindig stabilabb lehet a hagyományosan ciklikusnak nevezhető szektorokhoz képest.

A Pepsi napi grafikonja (2022.07.05. nyitás előtt)

A Pepsi persze fókuszba is került már az utóbbi időben, ezt a heti grafikon is jól mutatja, 2020 óta folyamatos az emelkedés. A visszatesztek során a trendvonalat, illetve a 155-157 dolláros szinteket vizsgáztatja a papír már egy ideje, de egyelőre az elrugaszkodások dinamikusak innen, és sikerült a trendvonal fölé is visszakerülni.

Egyelőre tehát markáns támaszok védhetik a mostanihoz hasonló gyengébb hangulatban a papírt, miközben a fókusz a szektorok között a Pepsihez hasonló cégekre kerülhet, amennyiben nem javulnak a kilátások. Látható, hogy a részvény bétája nem magas, vagyis a piaccal való együttmozgás a turbulensebb időszakokban nem erős, ez pedig szintén növelheti a papír vonzerejét.

A Pepsi heti grafikonja (2022.07.05. nyitás előtt)

Beszédes egyébként, hogy a várakozások szerint a Pepsi bevételei 4,5 százalékkal még erősödhetnek is idén, és 2023-ban is majdnem 4 százalékos bővülésre van kilátás. A cég a tavalyi 8,7 milliárd dollár után így a következő 1-2 évben majdnem 10 milliárd dollárra javíthatja éves profittermelését, ami igen erős eredmény lenne egy gyengébb gazdasági környezetben. Persze a várakozások azért nem frissülnek gyorsan, vagyis ennél akár rosszabb számok is elképzelhetőek, de azért így sem fest rosszul a mostani helyzet.

Persze nem is mérik olcsón a részvényeket, mivel majdnem 240 milliárd dolláros a piaci kapitalizáció. A cég értékeltsége így 24 feletti P/E rátát mutat, ha a következő 12 hónapra tekintünk előre, vagyis a figyelem már ott van a Pepsin, és a hasonló cégeken. Ezzel együtt nem árt figyelni a mostanihoz hasonló környezetben továbbra is a részvényt, főleg, ha sikerülne elrugaszkodni a mai gyengébb hangulatban is.

Elemzés lezárása: 2022-07-05 15:07
Időtartam: Rövid táv (néhány hét)

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

9 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022-08-18 08:40
Fed jegyzőkönyv, olajkészletek, Kína, magyar GDP

Erős támaszoknál a Verizon

Cinkotai Norbert | 2022-08-17 14:23
Pár éve volt utoljára itt a papír

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022-08-17 08:46
Magyar GDP, brit infláció, forint, olaj

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.